ROVOVSKA BITKA ZA SVAKO DRVO: Organizovani otpor sugrađana "zakočio" seču stabala, uoči najavljene obnove velikog parka u Kuli

Zoran Rajić

23. 07. 2024. u 06:25

REKONSTRUKCIJA takozvanog Velikog parka, na uglu ulica Maršala Tita, Kramerove i Đure Strugara, naišla je na (ne)očekivan otpor građana, pre svega onih okupljenih u ekološkom udruženju "Zelena zona opštine Kula" (ZZOK), što je zakočilo projekat koji bi lokalna samouprava trebalo da realizuje u saradnji sa Ministarstvom građevinarstva, saobraćaja i infrastukture - uz podršku Svetske banke i Francuske agencije za razvoj.

РОВОВСКА БИТКА ЗА СВАКО ДРВО: Организовани отпор суграђана закочио сечу стабала, уочи најављене обнове великог парка у Кули

foto Z. R.

Predsednik Opštine Damjan Miljanić kaže da mu nije jasno zašto je Upravni odbor ZZOK odbio da bude deo projektnog tima i otkud predstavnicima ovog udruženja podatak da bi u parku trebalo da bude zamenjeno 85 odsto stabala, što su označili kao glavni razlog da ne podrže obnovu najveće zelene površine u Kuli.

- Prvom verzijom projekta, koji su stručnjaci lane prezentovali predstavnicima osam nevladinih organizacija, bilo je predviđeno da se, od ukupno 97 stabala u Velikom parku, zameni njih 41. Posle toga je, u razgovoru projektanta sa zastupnicima lokalne samouprave i nevladinog sektora, usvojen predlog da se iz parka ukloni samo dvadesetak stabala - naveo je Miljanić, ističući da je kasnije učinjen još veći ustupak, dogovorom da se svako stablo u parku pojedinačno analizira i potom donese odluka da li je za zamenu, ili će biti ostavljeno uz lečenje i kontrolu.

PRESELjENjE KUGLASTOG BAGREMA

U sklopu rekonstrukcije Velikog parka, biće zamenjena i sva 34 stabla kuglastog bagrema u delu Ulice Đure Strugara. Miljanić je rekao da je to drveće tamo dostiglo maksimum i da će, "celo, sa korenom", biti preseljeno na drugu lokaciju. Građani ni time nisu zadovoljni, pitajući zašto se vadi bagrem koji je formirao kakvu-takvu krošnju, da bi ga zamenili ko zna kojim drvetom, na čiji hlad treba čekati 15 godina.

Rekao je i da Opština preuzima rizik da se zadrži i drvo sklono padu, ako građani ne žele da bude uklonjeno...

Miljanić je, takođe, najavio da će umesto svakog posečenog drveta u parku biti posađena tri nova, desetogodišnja stabla sa već formiranom krošnjom.

U ZZOK, zbog aktuelnih godišnjih odmora, još ne žele da komentarišu najnovije izjave prvog čoveka Kule, ali je udruženje građana "Kuljani i naš grad" održalo protest pod motom "Sačuvajmo park! Ima li nešto preče?"

- Gde je to uspešno posađeno drveće staro deset godina? Nema seče stabala koja ne ugrožavaju bezbednost građana i imovine - poručio je sa protesta predsednik UG "Kuljani i naš grad", Zlatko Ostojić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OTKRIVEN PAKLENI PLAN OPOZICIJE I STRANIH AGENTURA: ŽELE VUČIĆEVU GLAVU NA BEOGRADSKOM MAJDANU!