KAKO UBLAŽITI EFEKAT TOPLOTNOG STRESA KOD KRAVA: Stručnjak savetuje kako da se izborite sa ovim problemom

Z. GLIGORIJEVIĆ

23. 07. 2024. u 17:23

KADA je u pitanju toplotni stres kod krava, savetodavac za stočarstvo Poljoprivredno savetodavne i stručne službe u Jagodini mast. inž. Verica Lazarević kaže da mora da se zna da su ekonomski gubici veliki, da je ugroženo zdravlje životinja i narušena dobrobit.

КАКО УБЛАЖИТИ ЕФЕКАТ ТОПЛОТНОГ СТРЕСА КОД КРАВА: Стручњак саветује како  да се изборите са овим проблемом

Foto:PSSSJ

Ekonomski gubici su neminovni ako je ambijentalna temperatura visoka, a još su veći kod produktivnijih grla, jer genotipski savršenije životinje proizvode više toplote zbog obimnije metaboličke aktivnosti. U letnjem periodu povećan je mortalitet krava.

- Ublažavanje efekta toplotnog stresa postiže se obezbeđivanjem prirodne ventilacije, zasenčavanjem prostora u kome one borave, rashlađivanjem staja, strategijom ishrane i strategijom reprodukcije. Objekti za uzgoj mlečnih krava treba da imaju prirodnu ventilaciju, a to su otvori za prozore i vrata i krovni ventilatorni otvor. Krov objekta bi trebao da se gradi pod uglom i da bude izolovan, a otvor krajnje ventilacije da bude konstantno otvoren i zaštićen od padavina. Veoma bitan momenat je obezbeđivanje zaklona kravama u vidu veštačke ili prirodne senke, jer takav zaklon štiti od direktne solarne radijacije. Neophodna je izolacija ovakvih krovova sa unutrašnje strane, dok sa spoljašnje strane treba koristiti materijal koji odbija toplotne sunčeve zrake – savetuje Verica Lazarević.

Ona dodaje da je efikasniji način rashlađivanje kombinacijom ventilatora i prskalica. U letnjem periodu krave moraju da imaju dovoljno pijaće vode, a ishrana koja je siromašna vlaknima smanjuje produkciju toplote u organizmu. Dodavanje magnezijuma može biti od izuzetnog značaja zbog njegove pozitivne uloge u brojnim metaboličkim procesima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Šta donosi nova Samsung Galaxy Z serija uređaja?