PODRŠKA OBNOVI CRKVE NA PERTROVARADINU : Maja Gojković razgovarala sa biskupom Fabijanom Svalinom

J. S.

25. 07. 2024. u 17:04

PREDSEDNICA Pokrajinske vlade Maja Gojković razgovarala je sa sremskim biskupom Fabijanom Svalinom o nastavku saradnje i podršci projektima koji doprinose očuvanju verske i kulturne baštine u AP Vojvodini.

ПОДРШКА ОБНОВИ ЦРКВЕ НА ПЕРТРОВАРАДИНУ : Маја Гојковић разговарала са бискупом Фабијаном Свалином

Foto Pres biro Pokrajinske vlade

Reč je  obnovi Samostana i Crkve svetog Jurja na Petrovaradinskoj tvrđavi, kompleksu koji je kao spomenik kulture pod zaštitom države. Do sada su rađeni unutrašnji konzervatorsko – restauratorski radovii obnovljeno je   nekoliko oltara.

U ovom momentu podrška je neophodna za obnovu krova koji je dodatno oštećen u prošlogodišnjem nevremenu, a sanaciju će,kako je istaknuto, podržati  Pokrajinska vlada.

 Na sastanku je izneta ideja da se deo ambijenta u okviru Samostana sv. Jurja koristi za umetničke događaje, poput koncerata i izložbi, te da se i na taj način široj javnosti približi ovaj objekat od spomeničke važnosti.

Predsednica Gojković navela je da Pokrajinska vlada pruža punu podršku u očuvanju verskog i kulurnog nasleđa svih zajednica na teritoriji naše pokrajine, te da je važno da očuvano kulturno bogatstvo bude dostupno i otvoreno za posetioce.

Biskup Svalina posebno je zahvalio Pokrajinskoj  vladi na finansijskoj podršci koju je Sremska biskupija dobila za sanaciju štete na verskim objektima oštećenim u prošlogodišnjem olujnom nevremenu. Kako je naveo, u nevremenu je oštećena 21 crkva, čija sanacija ne bi bila moguća bez podrške države.

Razgovarano je i o očuvanju Crkve snežne Gospe na Tekijama, Crkve svetog Roka i Kalvarije. 

Sastanku u Pokrajinskoj vladi prisustvovali su pokrajinska sekretarka za kulturu, informisanje i odnose s verskim zajednicama Aleksandra Ćirić Bošković, generalni vikar i kancelar Srijemske biskupije Josip Ivešić i  Tomislav Lasić i Matej Perić, župnik Rimokatoličke župe u Sremskim Karlovcima i rektor Biskupijskog svetišta Gospe Tekijske u Petrovaradinu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ALARM U PARIZU! Nadal odustaje od Olimpijskih igara? Oglasio se Špančev trener