IGRE I PESME CELOG SVETA: Folklorna manifestacija „Leto kod Abraševića“ održana u Kraljevu

G. ĆIROVIĆ

29. 07. 2024. u 12:40

Spektakularnim koncertom svih učesnika ovogodišnjeg „Leta kod Abraševića“ na centralnom gradskom trgu u Kraljevu, minulog vikenda završena je ova tradicionalna, i drugu godinu zaredom međunarodna folklorna manifestacija.

ИГРЕ И ПЕСМЕ ЦЕЛОГ СВЕТА: Фолклорна манифестација „Лето код Абрашевића“ одржана у Краљеву

G.Šljivić

U besprekornoj organizaciji ovdašnjeg KUD „Abrašević“ ovog leta svojim narodnim igrama, pesmama i bogatim kulturnim nasleđem kraljevačkoj, kao i publici u obližnjoj Bogutovačkoj i Mataruškoj Banji, osim domaćina predstavili su se i folklorni ansambli iz Perua, Kolumbije, Grčke i Crne Gore.

G.Šljivić

 

Svaki koncert i svaki nastup bukvalno je bio priča za sebe, salvama aplauza publika je na Trgu srpskih ratnika u centru grada na Ibru nagradila folklorce iz prijateljske Grčke i bratskog Nikšića, dok su pravim ovacijama ispraćeni atraktivni i originalni nastupi grupa iz dalekog Perua i Kolumbije koji su plenili igrom, pesmom i tradicionalnim nošnjama.

G.Šljivić

 

- Zahvalni smo što nam se pružila mogućnost da svoju kulturu predstavimo u Srbiji – poručili su na kraju gosti iz Kolumbije. - Prvi put smo u Kraljevu i oduševljeni smo ljudima, ovdašnjim znamenitostima, bogatom istorijom i narodnom tradicijom.

G.Šljivić

 

Grad na Ibru se i ovog puta pokazao kao dobar domaćin demonstrirajući na delu svoju nadaleko čuvenu i prepoznatljivu gostoljubivst, a ovo je bila i prilika da se razmene iskustva i bliže upoznaju kulture i običaji drugih naroda.

G.Šljivić

 

- Gostovanje folklornih grupa iz svih delova sveta je plod saradnje i organizacionih potencijala našeg „Abraševića“ i pokazatelj da kultura ne poznaje granice – rekao je Miloš Milišić, pomoćnik gradonačelnika Kraljeva za kulturne manifestacije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ĐOKOVIĆ POBEĐUJE NADALA? IDEALAN KRAJ: Neverovatne reči španske teniske legende pred meč godine na Olimpijskim igrama