NEGOTINCI PRVI U MAMLJENJU SOMA: Udruženje SUPA po četvrti put organizovalo nadmetanje u ribolovu na "bućku" na Kusjaku

S. M. JOVANOVIĆ

30. 07. 2024. u 19:10

DRAGAN Đorđević (64) i Ljubiša Vladić (68) osvojili su prvo mesto na četvrtoj "Negotinskoj bućki", u konkurenciji od 22 posade iz Negotina, Tekije, Zaječara, Knjaževca.

НЕГОТИНЦИ ПРВИ У МАМЉЕЊУ СОМА: Удружење СУПА по четврти пут организовало надметање у риболову на бућку на Кусјаку

Foto: S.M.Jovanović

Oni su se za samo šest sati mamljenja soma zvukom koji stvara drvena naprava, zvana bućka, kada se njome udara o površinu vode, vratili sa ulovom od 26,1 kilograma somovine. Drugo mesto osvojili su Zaječarci Saša Marinković (54) i Boža Anakijev (47), koji su ulovili 21,36 kilograma, a treće Negotinci Vlada Milosavljević (36) i Vladimir Vladović (45) sa 19,6 kilograma ulova.

- Som se danas dobro ponašao, kako nekad može da ne pipa rovce, dobro je radio. Izgubili smo jednog soma od otprilike devet-deset kilograma. Da ga ne bismo uboli i oštetili, pobegao nam je, ali je i ovo što je ostalo u meredovu odlično bilo - veli Ljubiša Vladić, koji se nakon osam godina pauze vratio na vodu da "pokaže mladima kako se riba lovi".

Ovi iskusni alasi kažu da je za lov na soma bućkom potrebno mnogo strpljenja. Lukava je to, vele, riba. Zna i da se pritaji i dobro sakrije.

- Plovili smo do Mihajlovca, tamo imam vikendicu, poznajem bolje teren. Prvi put sam učestvovao na "Negotinskoj bućki", u Tekiji sam nekad bio redovniji, ali bez medalje. Prednost naravno imaju domaćini jer bolje poznaju teren. Evo, ovde su neki od pobednika "Zlatne bućke Đerdapa" ostali bez trofeja, a mi kao domaći nismo - dodaje Dragan Đorđević iz pobedničke ekipe.

Takmičenja

U OKVIRU dvodnevne manifestacije održana su i takmičenja u pecanju ribe udicom na plovak za devojčice i dečake do 14 godina starosti, u boćanju, odbojci na pesku i od ove godine u basketu tri na tri, kao i takmičenje u spremanju riblje čorbe. Najboljima su uručene medalje i pehari.

Najvećeg soma su upecali opet Negotinci, Vladimir Nikolić i Nenad Trandafirović. Njihova grdosija je merila 8,77 kilograma. Po starom dobrom običaju sportskog ribarenja sva je ulovljena riba vraćena u vodu da nastavi da raste. Na ovoj, četvrtoj po redu "Negotinskoj bućki" som, srećom, nije bio lenj, pa su se alasi vratili na obalu sa čak 181, 54 kilograma ribe, duplo više nego pre godinu dana, kada je 19 timova ulovilo skoro 92 kilograma somovine.

- Što se tiče i ulova i organizacije zadovoljni smo. Vreme nas je poslužilo i sve je proteklo kako treba - kaže Davor Rajić, predsednik Udruženja SUPA, koje na Kusjaku kod Negotina poslednjih godina intenzivno sređuje plažu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NADAL POSLE PORAZA: Rafa otvorio dušu nakon što je izgubio od Novaka Đokovića