KUPINA "PREGAZILA" MALINU: Na takmičenju u selu Stave kod Valjeva proizvode predstavilo 40 domaćina

B. PUZOVIĆ

31. 07. 2024. u 06:30

DOMAĆIN Veroljub Stanić iz Suvodanja izložio je najkvalitetnije plodove ovogodišnjeg roda na "Danima kupine", održanim u selu Stave porad Valjeva. Na drugom mestu je Miloš Đermanović iz Skadra, a na trećem Tomislav Ilić iz Lopatnja. Za najvećeg proizvođača kupine proglašen je Duško Jevtić iz Stanine Reke. Najlepši kupinjak ima Goran Vuković iz Stanine Reke, a najveći rod ostvario je Branko Petrović iz Bobove.

КУПИНА ПРЕГАЗИЛА МАЛИНУ: На такмичењу у селу Ставе код Ваљева производе представило 40 домаћина

foto gu valjevo

Ove godine na "Danima kupine" učestvovalo je oko 40 proizvođača ovog voća iz valjevskih i okolnih sela.

- Iako je bilo suše, prinos i kvalitet plodova je čak iznad očekivanog - ocenjuje Jovan Milinković, savetodavac za voćarstvo Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Valjevo. - Kupina je do sada odlično podnela sve vremenske uslove koji su je pratili od početka vegetacije. Iako cena varira, proizvođači ostaju verni ovom voću, naročito u valjevskom kraju u kom se, u Srbiji, kupina najviše i gaji.

Sorte

PREMA rečima savetodavca za voćarstvo, u valjevskim selima najzastupljenija i najrodnija je "čačanska bestrna" kupina, zatim "tripl kraun" i "loh nes".

Proizvođači ističu da su zadovoljni ovogodišnjom otkupnom cenom kupine od 150 do 170 dinara za kilogram. Ta cena, kažu, pokriva troškove proizvodnje, a ostane i za zaradu.

- U godinama kada je otkupna cena dobra, u valjevskom kraju smanjuju se površine pod malinom, a proširuju se kupinjaci, obnavljaju stari i formiraju novi zasadi - kaže Milinković. - Kupina je mnogo jednostavnija za gajenje od maline, lakše je doći do sadnog materijala, robusnija je i bolje podnosi nepovoljne uslove.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NADAL POSLE PORAZA: Rafa otvorio dušu nakon što je izgubio od Novaka Đokovića