OPORAVLJENE PTICE PUŠTENE U PRIRODU: Iz Prihvatilišta za divlje životinje na Paliću poletele retke vrste

J. L.

29. 07. 2024. u 16:29

Različite vrste ptica - vetruške, ćukovi, kukuvije, orao osičar, mišari, koje su se oporavljale u Prihvatilištu za divlje životinje u Zoološkom vrtu na Paliću, posle prstenovanja, puštene su u prirodu, kako bi pronašle svoje stanište.

ОПОРАВЉЕНЕ ПТИЦЕ ПУШТЕНЕ У ПРИРОДУ: Из Прихватилишта за дивље животиње на Палићу полетеле ретке врсте

foto: subotica com

Oko 20 jedinki ptica koje su krenule u potragu za staništem u prirodi, uglavnom su u Prihvatilište stigle kao mladunci, uglavnom posle ispadanja iz gnezda. 

-Mađu njima se našao i orao osičar, jako retka vrsta, koji je, kao i ostale grabljivice, strogo zaštićen i jako ugrožen na našem podneblju - objašnjava Marko Lazić, veterinar Zoo-vrta. 

U saradnji sa Pokrajinskim zavodom za zaštitu prirode, svake godine se vrši dva ili tri veća puštanja, oko 20-30 ptica.

-Ono što Zavod sprovodi kao svoju aktivnost to je na godišnjem nivou 100-150 ptica, a to podrazumeva prvu negu, zbrinjavanje, neke ptice zbog prirode povreda, krvarenja, otvorenog preloma, moraju najpre kod veterinara. Najveći broj ptica su one koje su u prirodi ostale bez roditeljskog nadzora. Najbolje ih je vratiti najbliže moguće gnezdu, gde ih roditelji mogu pronaći i hraniti - objašnjava Ilija Miljković, stručnjak za zaštitu prirode.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ĐOKOVIĆ RAZBIO NADALA! Ne pomaže ni bezobrazluk sudije, Novak deklasirao kralja šljake - ide po olimpijsko zlato!