BORBA POSLE KOBNOG SKOKA: Matične ćelije i rehabilitacija nada za Iliju LJubišića iz Crvenke, koji je nepokretan od izleta u Bačkoj Topoli

Zoran Rajić

03. 08. 2024. u 21:13

DVE godine navršile su se 29. jula otkad je Ilija Ljubišić (39) iz Crvenke kobnim skokom u jezero u Bačkoj Topoli zadobio prelom 4. i 5. vratnog pršljena, posle čega je ostao nepokretan. Njegova supruga Jelena, s kojom ima tri kćeri - od 18, 13 i 11 godina - kaže da im je život posle nesreće dobio drugu dimenziju, ali nijednog trenutka nisu prestali da se bore, ne gubeći nadu da će Iliji biti bolje i da će moći da nadvlada kvadriplegiju.

БОРБА ПОСЛЕ КОБНОГ СКОКА: Матичне ћелије и рехабилитација нада за Илију Љубишића из Црвенке, који је непокретан од излета у Бачкој Тополи

foto Privatna arhiva

Ohrabrenje su dobili od dveju devojaka, iz Zmajeva kod Vrbasa i iz Broda u Republici Srpskoj, kojima se, sa istom dijagnozom, stanje izuzetno poboljšalo posle tretmana matičnim ćelijama i rehabilitacije u privatnoj poliklinici u Novom Sadu.

- Iliji su u toj bolnici urađene tri intervencije matičnim ćelijama, posle čega je počeo blago da pomera prste na rukama i nogama, kao i šaku. Potrebno je sada da u tu ustanovu ide na rehabilitaciju pet puta nedeljno, a to košta dnevno oko 100 evra. Zbog toga smo se prijavili u fondaciju "Budi human" kako bi nam dobri ljudi pomogli da Ilija dobije neophodnu terapiju - kaže njegova požrtvovana supruga.

Ilija je nastradao na porodičnom izletu u Bačkoj Topoli, kad je skočio u vodu na glavu, ali je kasno primetio da je jezero na tom mestu plitko. Bio je u bolnicama u Subotici i Somboru, kao i u banji u Melencima, u Banatu, posle operacije koja mu je urađena 1. avgusta 2022. u Institutu za ortopediju na Banjici u Beogradu.

- Od februara prošle godine je kod kuće, gde više ne možemo da mu obezbedimo privatnog terapeuta, jer to košta 30.000 dinara mesečno, a ja imam skromnu platu u trgovini i on minimalnu invalidsku penziju i nadoknadu za kućnu negu - navodi Jelena.

Ističući da je zbog njega spremna da pomeri planine, interesovala se i za lečenja elektrostimulacijom u ustanovama u SAD, Poljskoj i na Tajlandu, ali nije dobila potvrde u efikasnost tih metoda.

- Odlučili smo se na kraju za ono što nam je najrealnije i najpristupačnije. Dok ne prikupimo novac za terapiju u privatnoj klinici u Novom Sadu, nadamo se da će Iliji biti omogućene vežbe u Klinici za rehabilitaciju u Sokobanjskoj u Beogradu, gde je, posle 18 meseci našeg nastojanja, pozvan na pregled 5. avgusta - kaže Jelena.

Računi za pomoć

ILIJI se, posredstvom fondacije "Budi human", može pomoći slanjem poruke (vredne 200 dinara) 1694 na 3030 ili uplatama na račune Banke Inteza - dinarski: 160-6000001997222-73 i devizni: 160-6000001998024-92, IBAN: RS35160600000199802492 SWIFT/BIC: DBDBRSBG.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZORANA ARUNOVIĆ NIKADA EMOTIVNIJA Olimpijska šampionka u suzama: Mi smo Srbija, zemlja olimpijskog šampiona (FOTO/VIDEO)