PRATE SVOG DUHOVNIKA NA NOVOM ZADATKU: Grupa meštana iz Rađevine organizovala mobu i uredila prostor oko manastira Mala Remetana

Владимир Митрић
Vladimir Mitrić

04. 08. 2024. u 22:58

TEK što je mladi arhimandrit Nifont Pavlović, po odluci mitropolita sremskog Vasilija (Vadića) preuzeo brigu o manastiru Mala Remeta na Fruškoj Gori koju je podigao kralj Dragutin, na mobu u ovu svetinju stigla je velika grupa meštana Rađevine.

ПРАТЕ СВОГ ДУХОВНИКА НА НОВОМ ЗАДАТКУ: Група мештана из Рађевине организовала мобу и уредила простор око манастира Мала Реметана

foto V Mitrić

                               

Došli su da pomognu arhimandritu, čiji su bili parohijani, prijatelji, saborci, sapatnici i saradnici više od decenije, dok je brinuo o manastiru Bogoštica kod Krupnja, zadužbini vladike Lavrentija, čiji je bio i arhijerejski zamenik. Svetinja u kojoj se čuva ćivot Svetoga Đorđa Kratovca, okupila je Aćimoviće, Đuriće i Radanoviće iz Šljivove, Nikoliće, Blagojeviće, Jakovljeviće i Mićiće iz Bogoštice i Tešmanoviće iz Tomnja, da urede prostor oko nje.

Poneli su sekire, testere, maljeve i drugi alat da raskrče prostor oko bogomolje, gde je bilo i vremešnih stabala, čije je pucanje postalo opasno i po zdanja u manastirskom krugu i posetioce. Gorštaci su zasukali rukave i uradili lavovski deo posla.

- Otac Nifont je nas sve i čitav kraj zadužio i kao duhovnik i kao prijatelj na koga smo mogli uvek, i u svakoj prilici da se oslonimo - kaže Cvetko Đurić, rađevski domaćin. - Moba je u našoj tradiciji, u našoj duši, a nju je decenijama širio među mladima, kroz istoimenu manifestaciju, naš zemljak vladika Lavrentije. Fruška Gora je sveta zemlja, a Mala Remeta je, zaista, parče neba na zemlji. Došli smo i opet ćemo doći da pomognemo i da se duhovno napojimo.

Milenko Tešmanović kaže da je im je drago što su u kraju i eparhiji čiji je mitropolit Vasilije (Vadić) bio učenik njihovog Rađevca vladike Lavrentija, kome je, po povratu u otadžbinu, kao administrator predao na upravu Eparhiju šabačko-valjevsku.

- Prepoznali smo dobrotu i duhovnu snagu našeg igumana Nifonta, stvorili smo bliske veze, i sa njim nam je uvek bilo sve lakše, pa želimo da da sa njim budemo uvek, jer tako smo bliži i Hristu. Osećamo se divno i spremamo se da opet dođemo u još većem broju - kaže Rađevac Dragan Jakovljević.

                                          -

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SAD DALE OPŠTI BLAGOSLOV: Ovako je Miroslav Lazanski pisao o Oluji