BELMUŽ PREŠIŠAO JAGNJETINU: Počinje trodnevna tradicionalna manifestacija posvećena pastirskom jelu u Svrljigu

J. ĆOSIN

01. 08. 2024. u 11:42

SVRLjIŠKA manifestacija posvećena tradicionalnom pastirskom jelu održaće se 2, 3. i 4. avgusta, a centralni deo i ove godine biće takmičenje u pripremi belmuža, pastirski višeboj, ali i koncerti popularnih pevača.

БЕЛМУЖ ПРЕШИШАО ЈАГЊЕТИНУ: Почиње тродневна традиционална манифестација посвећена пастирском јелу у Сврљигу

foto: J. Ćosin

- Ove godine slavimo punoletstvo jer se održava 18. "Belmužijada". Svrljig je ranije bio poznat po jagnjetu i siru, ali je sada belmuž postao simbol tog mesta i manifestacija u čast ovog jela godinama rado prihvata i poziva ljude iz svih krajeva da dođu i upoznaju se sa našom okolinom i tradicijom. Kao i do sada imamo i velike zvezde. Zasada imamo najave nekoliko bugarskih agencija koje autobusom organizuju dolazak svojih građana na "Belmužijadu", koji žele i da čuju Bobana Zdravkovića koji će nastupiti prve večeri, ali i Draganu Mirković, koja je naredne večeri, tako da očekujemo barem nekoliko stotina gostiju iz Bugarske - rekao je predsednik opštine Svrljig Miroslav Marković.

Mnogobrojni posetoci

IZMEĐU 30.000 i 100.000 ljudi poseti ovu manifestaciju za tri dana trajanja. Organizator manifestacije je Centar za turizam, kulturu i sport, a pokrovitelj Opština Svrljig.

Ove godine u pripremi najboljeg belmuža takmičiće se, kaže, mahom lokalno stanovništvo, ali je najavljeno i nekoliko ekipa iz susedne Bugarske koje bi se oprobale u tome.

Lokalna tradicija i običaji smenjivaće se na Sportskom centru "Pastirište" prvog vikenda avgusta, organizatori najavljuju i novine, a brojni turisti iz cele Srbije, ali i Bugarske, Severne Makedonije i drugih zemalja najavljuju svoj dolazak u Svrljig.

Kao i prethodnih godina, glavna atrakcija biće takmičenje u pravljenju specijaliteta od svrljiškog sira i kukuruznog brašna, jednog od zaštitnih znakova tog kraja, a posetioci će imati priliku da uživaju u raznovrsnim kulturno-umetničkim i zabavnim sadržajima.

Svake večeri biće birana najbolja domaća jela, kao i najlepše pastirice, a oni koji vole pomalo zaboravljene sportove svakako će uživati u pastirskom višeboju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AMERI U ŠOKU: Sramno se ponašali prema Kinezu, a kada su s njim ušli u bazen u finalu - svet je ostao u čudu zbog onog što se desilo