PODSTICAJI "PRIJAVILI" NOVIH 284 SEOSKIH DOMAĆINSTAVA: Podrška ruralnom turizmu Ministarstva turizma i omladine daje rezultate

J. L.

30. 07. 2024. u 15:45

Od kada je u februaru Ministarstvo turizma i omladine raspisalo konkurs za podršku ruralnom turizmu i za to opredelilo 150 miliona dinara, u Srbiji ima 284 novoprijavljenih seoskih domaćinstava, od koji je 86 iz Vojvodine.

ПОДСТИЦАЈИ ПРИЈАВИЛИ НОВИХ 284 СЕОСКИХ ДОМАЋИНСТАВА: Подршка руралном туризму Министарства туризма и омладине даје резултате

foto:J.L.

-Podsticajima ruralnom turizmu želeli smo da motivišemo ljude iz Vojvodine i cele Srbije da se bave ovom delatnošću. Na području Vojvodine imamo 86 novoprijavljenih u naš centralni informacioni sistem, što je i bio naš cilj  - da one koji su bili u crnoj zoni motivišemo da se prijave a one koji već rade dodatno podstaknemo – istakao je Husein Memić, ministar turizma i omladine. - Ovo je jedan od važnih podsticaja koje ćemo i u narednim godinama opredeljivati. Želim da podstaknemo ljude da se okrenu ovoj delatanosti ali i da pokažemo da oni koji žive na selu, sa dobrom idejom i uz pomoć države, mogu tu i da ostanu, započnu i razviju biznis.

Ovo je, po njegovim rečima, rekordna godina u turizmu, u prvom kvartalu imamo porast stranih turista za 22 odsto, a Srbija je na prvom mestu po ostvarenju prihoda od turizma posle pandemije.

Turizam i ugostiteljstvo mogu da računaju i na snažnu podršku Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam.

-  Sinergijska politika Vlade Srbije i Pokrajinske vlade, Ministarstva turizma i omladine i Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam daje odličan rezulatat, a to je da u prvih pet meseci imamo porast broja dolazaka turista u Vojvodinu za devet odsto, u odnosu na rekordnu 2023. godinu - dodaje Nenad Ivanišević, pokrajinski sekretar za privredu i turizam. - Tome je u mnogome doprineo razvoj infrastrukture, koja nas je približila jedni drugima. Kao što su železnička pruga i „Soko“ približili Novi Sad Beogradu, tako s nestrpljenjem očekujemo završetak pruge do Subotice, koja će uticati i na turistički potencijal grada. Tu je i Akva park, zajedničko ulaganje, koji je ovog leta doneo bum u turizmu na Paliću i već u septembru ćemo imati zajednički sastanak u Pokrajinskoj vladi na kome ćemo utvrditi zajedničke projekte.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZABORAVLJENA SRPSKA IMENA: Pogledajte kako su se zvali naši preci prema turskom popisu iz 1455. godine (FOTO)