BOGDANU BOG DAO DA GA SVI SLAVE: Uspeh mladog hemičara iz Beograda slave Jadar, Loznica, Srbija, Republika Srpska

Владимир Митрић
Vladimir Mitrić

05. 08. 2024. u 06:30

BEOGRAĐANIN Bogdan Eger, po majci poreklom iz Vukovog kraja, od čuvenih Mirkovića iz Banje Koviljače, osvojio je srebrnu medalju na 56. Međunarodnoj hemijskoj olimpijadi u konkurenciji 350 takmičara iz 87 država.

БОГДАНУ БОГ ДАО ДА ГА СВИ СЛАВЕ: Успех младог хемичара из Београда славе Јадар, Лозница, Србија, Република Српска

foto V Mitrić

Uz Bogdana su bili Janko Popović iz Matematičke gimnazije koji je osvojio zlato, Lazar Lazarević iz Valjevske gimnazije koji je uzeo srebro i Dušan Đurđević iz Gimnazije u Ćupriji sa bronzom.

Ovo je najveći uspeh srpske reprezentacije mladih hemičara u istoriji, a takmičimo se od 2012.  ggodine. I što je najvažnije pokazali smo da se hemija podjednako dobro uči i razume u svim gradovima Srbije.

- Sad smo u 15 najboljih reprezentacija na svetu - priča nam Bogdan, čiji uspeh slave Banja Koviljača, Tršić i Loznica i Mirkovići iz Banjana u Staroj Hercegovini.

Takmičenje je trajalo 10 dana od 21. do 30. jula u Rijadu. Sastojalo se od dva dela, praktičnog i teorijskog.

- Utisci se nakon takmičenja još uvek nisu slegli - priča Bogdan. - Ne mogu još da pojmim uspeh koji smo ostvarili i ne mogu da kažem da li sam se više veselio svojoj medalji ili priznanjima kolega iz reprezentacije.

Mama, tata i sestra najveća podrška

NAJVEĆA podrška mu je naravno porodica, mama Aleksandra, tata Darko i sestra Katarina. Veliku podršku dobio je od profesora i direktora u školi, razredne Nevene Ostojić i profesorke hemije Irene Begović Antanasković. Ali i od svih prijatelja koji su mu mnogo dragi.

Bogdan je završio Osmu beogradsku gimnaziju. Upisao se na Medicinski fakultet u Beogradu kao prvi na listi bez polaganja prijemnog iz hemije i biologije. Član je Istraživačke stanice Pentica i Regionalnog centra za talente "Nikola Tesla".

- U Petnici sam četiri godine i imam urađena dva projekta od kojih je jedan i završio na 22. konferenciji "Korak u nauku", a bio sam i saradnik na programu za osnovce u Letnjoj naučnoj školi. A drugo što volim - to je da trčim.

Bogdan je samo u 2024. istrčao tri polumaratona. Uzori su mu Jovica Spaić i Dejvid Gogins i baš kao i oni želeo bi da se okuša na pravim maratonima i supermaratonima. Kao veliki zvezdaš volontirao je prethodne dve godine u KK Crvenoj zvezdi.

- Moji budući planovi su da postanem odličan lekar i supermaratonac - otkriva nam Bogdan. - Nisam još siguran tačno koju specijalizaciju, doduše.

Deda, po majci, dr Dragomir Mirković je ugledni srpski hirurg, koji je bio zapažen kao i kao ratni hirurg na najteža dva ratišta za naš rod, a godinama je bio stub podrinjske hirurgije, višegodišnji načelnik Klinike za hirurgiju u ZC "Podrinje" u Loznici.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZA KULISA: Šta je sve Novak Đoković radio u Parizu pre osvajanja zlatne medalje - neviđene fotografije