PARAĆINCI SE POPELI NA GRAN PARADISO: Uspeh „Javorka“ u jubilarnoj 75. godini rada

Зорана Рашић
Zorana Rašić

02. 08. 2024. u 08:00

PLANINARSKI klub „Javorak“ iz Paraćina ove godine proslavlja jubilej vredan pažnje – sedam i po decenija postojanja i rada.

ПАРАЋИНЦИ СЕ ПОПЕЛИ НА ГРАН ПАРАДИСО:  Успех „Јаворка“ у јубиларној 75. години рада

Foto: Privatna arhiva

U jubilarnoj godini, prepunoj planinarskih aktivnosti, ovaj klub je postigao još jedan uspeh – samostalno je nedavno organizovao prvi put ekspediciju na najviši vrh Italije Gran Paradiso.

Na 4.061 metar nadmorske visine popelo se uspešno sedmoro Paraćinaca,  a grupu odvažnih činili su vodič Igor Stefanović, Milica Nikolić, Saša Mijajlović, Danijel Gajić, Nikola Milosavljević, Dejan Ilić i Milan Nikolić.

Ni samo putovanje do podnožja planine, dugo oko 3.000 kilometara u oba pravca, nije bilo lako sprovesti, otkriva Milica Nikolić, u ovoj družini jedina dama.

- Proveli smo dva predivna dana u dolini Aoste, odakle kreću staze koje vode ka najvišem vrhu italijanskih Alpa. Po dolasku na parking i posle prepakivanja stvari, krenuli smo na uspon do doma, na visini od 2.700 metara. Tu smo prespavali, a na sam vrh krenuli smo u pet izjutra većim delom krećući se kroz sneg, pa smo koristili planinarsku opremu.

Paraćinci su proveli na vrhu kratko vreme jer je na Gran Paradisu prostora malo, pa je trebalo napraviti mesta za druge planinare.

Posle uspona koji će dugo pamtiti, usledio je spust od 2.200 metara, čime je prva samostalna ekspedicija "Javorka", na radost svih, uspešno okončana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AMERI U ŠOKU: Sramno se ponašali prema Kinezu, a kada su s njim ušli u bazen u finalu - svet je ostao u čudu zbog onog što se desilo