DECA UČILA DA TKAJU, HEKLAJU...: U Ruskom Selu kod Kikinde organizovan etno-kamp starih zanata (FOTO)

R. Š.

04. 08. 2024. u 21:45

UDRUŽENjE "Torontal" iz Ruskog Sela kod Kikinde organizovalo je 24. etno-kamp starih zanata, na kojem je učestovalo 95 mališana iz više mesta u Vojvodini.

ДЕЦА УЧИЛА ДА ТКАЈУ, ХЕКЛАЈУ...: У Руском Селу код Кикинде организован етно-камп старих заната (ФОТО)

Foto: Grad Kikinda

Cilj edukacije jeste očuvanje tradicije, običaja i kulturnih vrednosti mađarskog naroda. Zbog dobre organizacije, sadržaja i rezulatata, Mađarski nacionalni savet proglasio ga je manifestacijom od posebne važnosti. Podršku su pružili i Vlada Mađarske, pokrajinski sekretarijati za kulturu i javno informisanje Vojvodine, za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine, Grad Kikinda i Mesna zajednica Rusko Selo.

Tokom kampa mališani iz Novog Sada, Kikinde, Nove Crnje, Žitišta, Bečeja, Torka, Ivanova i drugih mesta učili su tkanje, pustovanje, da vezu na platnu, grnčarstvo, izradu predmeta od kože i pruća, heklanje, rezbarenje u drvetu i druge ručne veštine karakteristične za Banat.

Foto: Narodna biblioteka Kikinda

Učesnici kampa

- Ovde učimo kako da šijemo, da vezemo čvor, da pravimo ukrase - rekla je devojčica koja je u naučila da pravi narukvice od perlica.

U Udruženju "Torontal" ističu da je posebno značajno što se učesnici vraćaju svake godine u Rusko Selo, gde imaju izvanredne uslove smeštaja i rada u radionicama.

- Neka deca nam dolaze i duže od sedam godina i to iz svih krajeva Vojvodine. Najviše je onih čije bake i deke žive na području Kikinde i okoline, ali imamo i učesnike čiji roditelji rade u inostranstvu - objasnio je Šandor Talpai, predsednik Udruženja "Torontal".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OD OVOGA SE STREPELO: Novak Đoković objasnio da li je završio karijeru osvajanjem olimpijskog zlata