PODRŠKA POKRAJINE ZDRAVSTVENIM USTANOVAMA U VOJVODINI: Za nabavku opreme i radove na objektima izdvojeno 1,36 milijardi dinara

Z. GRUMIĆ

02. 08. 2024. u 14:24

ZAHVALjUJUĆI ovogodišnjoj podršci iz pokrajinskog budžeta vrednoj ukupno 1,36 milijardi dinara, zdravstvene ustanove u Vojvodini će značajno unaprediti dijagnostiku, lečenje i sveukupno funkcionisanje, izjavila je danas u Novom Sadu predsednica Pokrajinske vlade Maja Gojković prilikom uručivanja ugovora rukovodiocima tih ustanova.

ПОДРШКА ПОКРАЈИНЕ ЗДРАВСТВЕНИМ УСТАНОВАМА У ВОЈВОДИНИ: За набавку опреме и радове на објектима издвојено 1,36 милијарди динара

Pres služba Pokrjinske vlade

Finansijsku „injekciju“ za nabavku nove i obnovu postojeće opreme, kao i za izgradnju objekata, dobile su 72 zdravstvene ustanove, navela je Gojkovićeva napomenuvši da je Pokrajinska vlada u poslednjih osam godina za zdravstvo izdvojila više od 27 milijardi dinara.

- Time je, od 2016. godine, slika zdravstva u Vojvodini potpuno izmenjena u pozitivnom smislu – istakla je predsednica Pokrajinske vlade i podsetila na to da je u okviru Univerzitetskog kliničkog centra Vojvodine (UKCV) u Novom Sadu rekonstruisano 13 klinika i da je obnova nekoliko njih u toku.

Nastavljeni su izgradnja blokova „B“ i „C“ UKCV, završni radovi na novom objektu bolnice „Kamenica 3“ kao i potpuna obnova svih objekata starog dela sremskokameničkih instituta, odnosno „Kamenice 1“. Gojkovićeva je napomenula i da je u planu dogradnja i proširenje Dečje bolnice u Novom Sadu i podsetila da je, pre tri godine, izgrađena i bolnica na Mišeluku.

- Konkretna podrška u razvoju svake zdravstvene ustanove ponaosob ogleda se upravo u ugovorima koje danas dodeljujemo i na taj način pokazujemo koliko brinemo o zdravlju svih naših građana i o zaposlenima u sektoru zdravstva – poručila je Gojkovićeva.

Dodeljena sredstva na nedavno sprovedenom pokrajinskom konkursu biće iskorišćena i za nabavku 25 najsavremenijih ultrazvučnih aparata kao i za još četiri mamografa.

- Prošle godine je nabavljeno 20 mamografa, što znači da u Vojvodini više ne postoji zdravstvena ustanova koja ima stručni kapacitet a da ne poseduje mamograf – istakla je Maja Gojković.

Prof. Dr Edita Stokić, v.d. direktora UKCV je zahvalila Pokrajinskoj vladi na velikoj podršci i naglasila da će nova oprema značajno unaprediti rad novosadskog Porodilišta, u porvom redu zdravstvenu zaštitu novorođenčadi.

- Dobili smo i odgovarajuću podršku našim aparatima za dijagnostiku, pre svega onih za precizne metode dijagnostikovanja malignih oboljenja – objasnila je profesorka Stokić.

A vršilac dužnosti direktora Opšte bolnice u Vršcu dr Ivan Ivanović je naveo da će pomoć Pokrajine od oko 47 miliona dinara iskoristiti za nabavku ultrazvučnog aparata za službu radiologije kao i druge neophodne opreme.

- Ta oprema poboljšaće naš rad i omogućiti da naše pacijente lečimo u skladu sa dobrom medicinskom praksom i protokolima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

LAST MINUTE AKCIJA! Zgrabite popust čak do 360€ i rezervišite svoje letovanje na najpopularnijoj destinaciji ove sezone!