GENERAL GOJKOVIĆ ROĐEN PRE 170 GODINA: Drenovac čuva uspomenu na slavnog komandanta

Зорана Рашић
Zorana Rašić

02. 08. 2024. u 22:30

JEDINI srpski general koji je poginuo u Prvom svetskom ratu, Ilija Gojković, koga još nazivaju pomorskim vojvodom jer je junački stradao na Jonskom moru, pucajući na nemačku podmornicu iz pištolja, uz čuvenu rečenicu: „Srpski se đeneral nikada ne predaje“, rođen je pre tačno 170 godina, na Svetog Iliju, u selu Drenovac, kod Paraćina.

ГЕНЕРАЛ ГОЈКОВИЋ РОЂЕН ПРЕ 170 ГОДИНА:  Дреновац чува успомену на славног команданта

Foto Vikipedija

Poslednjih godina sunarodnici iz njegovog rodnog sela trude se da ožive  uspomenu na svog vojskovođu koji je već sa 16 godina, po završetku dva razreda gimnazije u Kruševcu, kao dobrovoljac obukao uniformu Kneževine Srbije.

Mada nije pohađao visoke vojne škole, brzo je napredovao do čina generala.  Kao komandant Moravske divizije prvog poziva učestvovao je u velikim bitkama, da bi februara 1915. godine bio postavljen za komandanta Užičke – kasnije Timočke operativne vojske. Borbama protiv Bugara omogućio je povlačenje srpskoj vojsci preko Albanije i Crne Gore, do Krfa. Na kraju je i svoju, Timočku vojsku, doveo na Krf februara 1916. godine.

Zbog teške bolesti bio je potom na lečenju u Francuskoj, da bi junački poginuo u povratku na front, ne želeći da se preda neprijatelju, nakon torpedovanja broda.

Foto: Fejsbuk/Opština Paraćin

Generalova bista biće izlivena u bronzi

Povodom ovog velikog jubileja predstavnici lokalne samouprave, te paraćinskih udruženja vojnih veterana, vojnih penzionera Srbije i UG “General Ilija Gojković”, položili su danas vence na spomenik stradalim Drenovčanima u Prvom svetskom ratu.

Prvi put je prikazana bista čuvenog generala, u gipsu, koja tek treba da bude izlivena u bronzi, a nalaziće se na postamentu u centru Drenovca, u blizini doma kulture.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

U TOKU JE AKCIJA POD KODNIM IMENOM PAD ZIDA - CILJ RUŠENJE VUČIĆA: U svemu učestvuje vrh SPS i Nova DSS (FOTO)