TRADICIJA OBELEŽAVANJA LETNJE SVETE PETKE U VRANJSKOJ "KRSTASTOJ DŽAMIJI" Svetinja kraj Belog mosta

J. S.

07. 08. 2024. u 12:14

SPC i njeni vernici danas obeležavaju Prepodobnu mučenicu Paraskevu, poznatu i pod imenima Vetrena Petka, Letnja Petka ili Paraskeva Rimljanka.

ТРАДИЦИЈА ОБЕЛЕЖАВАЊА ЛЕТЊЕ СВЕТЕ ПЕТКЕ У ВРАЊСКОЈ КРСТАСТОЈ ЏАМИЈИ   Светиња крај Белог моста

Foto: J.S.

Vernici sa juga Srbije, ali iz Severne Makedonije, pa i iz Bugarske pomoliće se u jednoj od najmanjih crkava u Srbiji, hramu Svete prepodobnomučenice Paraskeve, koji može da primi tek nekoliko vernika, ali to hodočasnike ne sprečava da u hiljadama prelaze čuveni Beli most u Vranju.

A, sudeći po ostacima temelja i zida, koji se nalaze na današnjem ulazu u ovu bogomolju, izvesno je da ona potiče iz 14. veka. U vreme Turaka bila je pretvorena u džamiju. Kada je, posle više neuspešnih pokušaja, podignut i minaret, a onda se sam od sebe urušio, po savetu tada viđenijih Turaka podignut je novi - u obliku krsta. Tako ovaj objekat dobio naziv po kojem se i danas prepoznaje - "Krstasta džamija".

Po oslobođenju, 1878, ustanici su je srušili, a narod - koji je i dalje na poklonjenje i po isceljenje dolazio na ruševine - na tim ostacima sagradio je omanju crkvicu, Sveta Petka Trnova. Danas je to mala i jednobrodna građevina koja je, sa pratećim prostorijama, obnovljena u periodu od 2010. do 2015.

Vernici veruju u čuda Svete Petke, kažu da je i voda na izvoru čudotvorna, a veruje se da posebno poboljšava vid...

Hramovna sava obeležava se od ranog jutra, a obredi se obavljaju u neobičnoj tišini koju remeti samo žubor Vranjske reke koja teče ispod Belog mosta, sagrađenog u znak sećanja na nedozvoljenu ljubav Srbina Stojana i Turkinje Ajše.

Foto: J.S.

 

Foto: J.S.

Tekst potpisa

 

Foto: J.S

Foto: J.S.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OTKRIVEN PAKLENI PLAN OPOZICIJE I STRANIH AGENTURA: ŽELE VUČIĆEVU GLAVU NA BEOGRADSKOM MAJDANU!