AKCIJA DOBROVOLJNOG DAVANJA KRVI: Prikupljene 72 jedinice krvi

Z. GLIGORIJEVIĆ

07. 08. 2024. u 17:39

Tokom akcije dobrovoljnog davanja krvi, održanoj u organizaciji Podružnice Crvenog krsta Predškolske ustanove „Pionir“, prikupljene su 72 jedinice dragocene tečnosti.

АКЦИЈА ДОБРОВОЉНОГ ДАВАЊА КРВИ: Прикупљене 72 јединице крви

Foto:Z.Gligorijević

Akciji su se odazvali ljudi svih starosnih dobi: mladi, koji su sa ovim humanitarnim aktivnostima tek početku, ali i oni malo stariji sa nešto dužim stažom kada je doniranje dragocene tečnosti u pitanju. Jedan od njih je i Aleksandar Marković iz Jagodine kome je ovo bilo deseto davanje krvi.

-Krv su davali moj pokojni otac i tast, tako da sam ja krenuo njihovim stopama. Poručio bih svima da daju krv. Ko može, neka donira. Nije ništa strašno, zdravstveno ne ugrožava, a može da pomogne – rekao je Marković.

Akcija je realizovana u saradnji sa Crvenim krstom grada Jagodine i Zavodom za transfuziju krvi iz Niša. Svi koji su joj se odazvali, najpre su popunili formular, a zatim i pregledani od strane lekara, koji je istakao da davanje krvi psihološki i fizički pozitivno utiče na davaoce.

-Stanje zaliha krvi je za sada stabilno. Imamo jedinice svih krvnih grupa na stanju, osim negativnih koje su nam u blagom deficitu. Letnji je period i beležimo smanjeni odziv davalaca, tako da su potrebe povećane zbog saobraćajnih nesreća i rada kliničkih centara. Apelujemo na ljude da dođu, da se priključe našim akcijama i da doniraju svoju krv. Ne boli, a puno znači –rekao je dr Andrija Stevanović iz Zavoda za transfuziju krvi u Nišu.

Foto:Z.Gligorijević

Podružnica Crvenog krsta Predškolske ustanove „Pionir“ tokom godine organizuje četiri akcije, koje uvek izazovu veliko interesovanje svih dobrovoljnih davalaca.

-Akcija je tradicionalno uspešno organizovana. Prikupljeno su 72 jedinice krvi, što je u letnjem periodu za svaku pohvalu. Iskoristio bih priliku da se zahvalim ovim pravim humanim ljudima koji bukvalno daju deo sebe i tim činom spašavaju mnoge ljudske živote. Hvala i lokalnoj samoupravi na čelu sa Draganom Markovićem Palmom koji pomažu organizaciju i realizaciju ovih humanitarnih akcija – rekao je Slaviša Marković, sekretar Podružnice Crvenog krsta Predškolske ustanove „Pionir“ u Jagodini.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NAJČEŠĆE SRPSKO PREZIME: Nije ni Petrović ni Nikolić - poreklo će vas iznenaditi, a nosi ga oko 150.000 ljudi