NOVI UKRAS NA SAVSKOJ AVENIJI: "Klupko" obradovalo Šapčane

Владимир Митрић
Vladimir Mitrić

08. 08. 2024. u 20:05

SAVSKU aveniju ukrasila je nova skulptura ,,Klupko" renomiranog i svetski poznatog autora Gorana Čpajaka, napravljena u čeliku, koju su svečano otkrili autor Goran Čpajak i dr Aleksandar Pajić, šabački gradonačelnik, na Starom gradu u Šapcu.

НОВИ УКРАС НА САВСКОЈ АВЕНИЈИ: Клупко обрадовало Шапчане

foto V Mitrić

- Raduje me što pored skulptura ,,Dijalog" i ,,Robot" dodajemo i ovo umetničko delo kojim polako pretvaramo ovaj deo grada u park umetnosti. Skulptura je nastala u okviru Rezidencionalnog programa za vizuelne umetnike Kulturnog centra u Šapcu, a projekat je finansijski podržalo ministarstvo kulture -kazao je gradonačelnik i dodao  da radovi "Čpajaka, redovnog profesora Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu, krase mnoge javne prostore i trgove u svet"u.

Do sada je ovaj umetnik, po Pajićevim rečima, ostvarii veliki broj samostalnih i grupnih izložbi.

- Njegove skulpture u javnom prostoru pored naše zemlje izložene su u Francuskoj, Italiji, Turskoj, Kini, Južnoj Koreji, Egiptu, i prepoznate su i cenjene među mnogim umetničkim krugovima. Skulpture u javnom prostoru ulepšaće ovaj deo grada, čime nastavljamo da stvaramo bolje uslove za boravak naših sugrađana i posetilaca i omogućavamo da uživaju u različitim vizijama umetničkih dela -priča Pajić.

Autor skulpture, Goran Čpajak, pohvalio je gradsku vlasti i Šapčane na urbanističkom planu i na inicijativi da se na ovom prostoru napravi park kulture savremenog tipa.

- Ovo je nešto što ja doživljavam vrlo emotivno i puno mi je srce da se ovako nešto radi i u Šapcu, poput mnogih mesta u svetu. Moja inspiracija za nastanak skulptura dolazi iz emotivnih stanja iz prošlosti. Kao sklop tih emotivnih stanja i novog prostora u kom skulptura treba da stoji, tu može da se nađe veza, i eto odgovora što baš ova skulptura i zašto baš ovolika i od ovakvog materijala. Verujem da ćete ovde imati još mnogo skulptura i da ćemo za određen broj godina ovde imati dvadesetak umetničkih dela izuzetno značajnih za građane ovog grada - rekao je ovaj vrsni umetnik.

Istoričar umetnosti, Filip Kovačević, naveo je da je Čpajak jedan od najeminentnijih srpskih savremenih vajara, te da ima veoma veliko iskustvo u realizaciji ovakvih projekata.

- Klupko' u Šapcu deo je njegove novije serije koju radi poslednjih godina. Ovakav njegov rad postoji i u Gracu, Beogradu, Milanu i prostoru Ministarstva kulture i informisanja. Drago mi je što Grad prepoznaje njegovu važnost, što Ministarstvo ovo prepoznaje. Pre desetak godina ideja nam je bila da se ceo naš grad polako pretvori u galeriju savremene umetnosti. Zahvaljujući muralima i skulpturama Šabac to zaista i jeste. Ovo je pored umetničkog značaja i turistički potencijal grada -kaže  Kovačević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OTKRIVEN PAKLENI PLAN OPOZICIJE I STRANIH AGENTURA: ŽELE VUČIĆEVU GLAVU NA BEOGRADSKOM MAJDANU!