U SELU SIKOLE NEDALEKO OD NEGOTINA ODRŽANO 22. IZDANJE KULTURNO-UMETNIČKE MANIFESTACIJE "ČUČUK STANINI DANI" Čuvari tradicije iz tri okruga

S. M. JOVANOVIĆ

09. 08. 2024. u 13:19

SELO Sikole bilo je domaćin 22. manifestacije "Čučuk Stanini dani", posvećene Stani Plještić koja je bila i učesnik i svedok dva ustanka protiv Osmanskog carstva - Prvog srpskog, kao druga supruga branioca Negotina, legendarnog hajduk Veljka, te helenističkog, kao žena kapetana Georgakisa Nikolau Olimpiosa, kojeg su Srbi nazvali kapetan Jorgać.

У СЕЛУ СИКОЛЕ НЕДАЛЕКО ОД НЕГОТИНА ОДРЖАНО 22. ИЗДАЊЕ КУЛТУРНО-УМЕТНИЧКЕ МАНИФЕСТАЦИЈЕ ЧУЧУК СТАНИНИ ДАНИ   Чувари традиције из три округа

Foto: S.M.Jovanović

Iz rodnog sela, ovu srpsku heroinu život je odveo u Poreč, pa u Negotin koji je branila sa svojim hajduk Veljkom, a onda i u izbeglištvo: u Vlašku, u Rusiju i, na kraju, u Grčku. Tamo je, uz kapetana Jorgaća, dočekala dve ćerke i sina, pre nego što je ponovo ostala udovica...

- Sećamo je se manifestacijom izvornog narodnog stvaralaštva, uz čuvare tradicije iz Borskog, Zaječarskog i Pomoravskog okruga. Čučuk Stana je važna ličnost naše prošlosti, koja je svojim činjenjem ostavila neizbrisiv trag - kaže Dragiša Ivković, član Opštinskog veća u Negotinu.

U centru sela, ispred Doma kulture, nastupili su folklorci iz Jagodine, Zaječara i Negotina, a tradicionalno su birani i oni koji neguju izvorne igre i imaju najoriginalnije nošnje. Ove godine, obe titule pripale su KUD "Čučuk Stana", koji je proglašen i za sveukupnog pobednika.

Najbolju koreografiju imali su amateri iz KUD "Sveta Milanović Pote" iz Bagrdana. Drugo mesto pripalo je KUD "Zoran Gajić" iz Rgotine, a treće ansamblu iz Šljivara. Titulu za najbolju izvornu pesmu ponele su Lena, Tijana i Nina Marković, koje su nastupale za KUD "Čučuk Stana", iz kojeg dolazi i najbolji instrumentalista, frulaš Momir Petrović. Najbolji zdravičar je Strahinja Ilić iz Rgotine, a najbolji kolovođa Mihajlo Ilić iz ovog sela. Nije izostao ni izbor najlepše čobanice. Pobednica je Milica Đorđević iz Bagrdana, lentom prve pratilje okitila se Borislava Milenković iz zaječarskog KUD "Nikola Pašić", a trećeplasirana je Sikoljanka Dejana Radisavljević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

NAČELNIK Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović rekao je u emisiji "Takovska 10" da Srbija kasni sa uvođenjem obavezne vojne obaveze. Suština je da se izgradi odbrambeni kapacitet Srbije, svaki dan i svaku godinu koju čekamo, gubimo generacije mladih vojnika, rekao je general Mojsilović. U jednoj klasi računamo do 20.000 vojnika-regruta, na godišnjem nivou, dva i po meseca po pet hiljada njih u jednoj klasi, odnosno ciklusu, rekao je Mojsilović uz napomenu da će prvo biti regrutovani mlađi vojnici, počev od 2006. godišta.

25. 09. 2024. u 22:01

Komentari (0)

Da li znate šta su privatni dani na poslu i koja kompanija nudi ovaj benefit?