RODA RANJENA IZ VAZDUŠNE PUŠKE: Neljudski čin u Paraćinu, ptica pronađena okrvavljena (FOTO)

Зорана Рашић
Zorana Rašić

10. 08. 2024. u 14:31

JEDVA ŽIVA, okrvavljena roda, pronađena je juče u Paraćinu u blizini nekadašnjeg Vetproma u Ulici vojvode Mišića, a veterinar, koji je došao na poziv, utvrdio je da je ranjena iz vazdušne puške!

РОДА РАЊЕНА ИЗ ВАЗДУШНЕ ПУШКЕ: Нељудски чин у Параћину, птица пронађена окрвављена (ФОТО)

Foto: Privatna arhiva

Vladan Vugdelija, ekološki aktivista iz tog grada, polumrtvu pticu preuzeo je i zbrinuo kod sebe čim je stigao popodne, a u međuvremenu je o tome obavestio Zavod za zaštitu prirode, Ekološku policiju  i javno tužilaštvo, budući da se  sumnja da je pogođena dijabolom iz vazdušne puške, što je krivično delo.

- Na teren je, kako sam saznao, izašao i dežurni policijski inspektor.Teško ranjena roda pronađena je iza jedne žičane ograde kako leži na zemlji, preko puta „Magnuma“. Pošto je vikend i nadležni iz Zavoda ne mogu da dođu, zbrinuo sam je kod sebe. Previjali smo je i zaustavili obilno krvarenje. Roda je baš bila kritično, ali mi se čini da je jutros malo bolje. Čak je i pojela malo girica, više na silu – priča, za „Novosti“, Vugdelija, inače član Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Foto: Privatna arhiva

 

On očekuje da je u ponedeljak preuzmu nadležni za zbrinjavanje životinja, te da će roda preživeti.

Na teritoriji paraćinske opštine prema poslednjem brojanju ima preko četrdeset gnezda ove zaštićene vrste ptica. Jedno od njih nalazi se u samom Paraćnu, u blizini zgrade Crvenog krsta, pa Vugdelija pretpostavlja da je u pitanju jedna od roda iz tog gnezda, budući da je pronađena oko dvesta metara od te lokacije.

Foto: Privatna arhiva

 

Fotografije okrvavljene rode pojavile su se i na jednoj od najpopularnijih fejsbuk-grupa u Paraćinu, a jedan od administratora ponudio je čak novčanu nagradu za onog ko ima informacije koje bi ukazale na počinioca ovog zlodela.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZATO IMAMO SIMPATIJE CELOG SVETA! Bojan Popović za Novosti o košarkašima Srbije i Amerike: Teško je prevariti običnog čoveka