NAMASIJA, MESTO MOLITVE I PODVIGA: Krst visok pet metara podignut na stenu iznad svetinje

Зорана Рашић
Zorana Rašić

12. 08. 2024. u 13:14

KOMPLEKS manastira Namasije, u kanjonu Crnice kod Zabrege, sagrađen je u 14. veku i posvećen Svetom Nikoli, a odnedavno na steni koja se uzdiže iznad ove srednjovekovne svetinje nalazi se krst visok pet metara.

НАМАСИЈА, МЕСТО МОЛИТВЕ И ПОДВИГА: Крст висок пет метара подигнут на стену изнад светиње

Foto: Privatna arhiva

Tridesetak ljudi, među kojima je bilo nekoliko pripadnika kraljevačkog Odreda žandarmerije i Vojske Srbije, te ljudi dobre volje iz Vranja, Buljana, Krežbinca, Drenovca i Zabrege, uspeli su da iznesu i postave taj krst krajem jula, po tropskoj vrelini. Osveštao ga je tamošnji sveštenik iz Popovca.

 Ostalo je još samo da se postavi osvetljenje, pa da se potpuno zaokruži ideja koju je osmislio Vladan Vučković, entuzijasta iz tog sela. On već dvadesetak godina strpljivo radi na očuvanju i promociji kulturnog nasleđa tog kraja, poznatog pod imenom Mala Sveta Gora zbog velikog broja ostataka srednjovekovnih crkava i manastira.

Foto: Privatna arhiva

Izradu krsta od inoksa, teškog 220 kilograma, a širokog 2,8 metara, finansirali su donatori. Pre njegovog podizanja na vrh litice izbetonirano je postolje, što je takođe bio veliki izazov zbog dopreme materijala. 

Utrošeno je pola kubika betona, a krst je zatim ušrafljen, otkriva nam Vučković. Dodaje da su pripreme za ovaj veliki podvig trajale skoro godinu dana. Najpre su dobrovoljci raščišćavali teren, što je organizovano u etapama jer je posao bio ogroman i veoma naporan.

 -  Krst se sad vidi iz centra Zabrege, što nam pričinjava ogromno zadovoljstvo. Biće još lepši kad bude svetleo noću, a to će biti kad postavimo dva solarna panela i reflektore.

Poslednjih godina broj posetilaca manastira Namasije je uvišestručen, naročito kada je lane, uz podršku Opštine, proširen prilazni put i posipan rizlom. Ovaj kompleks postao je mesto mira i molitve, baš kao što piše na tabli kraj ove svetinje, a iznošenjem krsta na liticu postao je i mesto podviga.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HRVATSKA U ŠOKU ZBOG SRBA! Mediji poručili Hrvati, dobro se držite za zid ili sjednite, a onda im saopštili ovo