“MEDVEĐA NA DLANU“: manifestacija okupila folklorce iz cele Srbije (FOTO)

Z. GLIGORIJEVIĆ

13. 08. 2024. u 14:42

Manifestacija "Medveđa na dlanu" u organizaciji KUD-a "Svetozar Marković", iz tog despotovačkog sela, okupila je folklorce iz svih krajeva Srbije, ali i ljubitelje i čuvare narodne tradicije.

“МЕДВЕЂА НА ДЛАНУ“: манифестација окупила фолклорце из целе Србије (ФОТО)

FOTO: Privatna arhiva

Pored domaćina učestvovali su i folklorni ansambli iz Četereža, Duboke, Kušiljeva, Plažana, Zlatova i Stenjevca. Pored nastupa na folklornom koncertu, učesnici su se nadmetali u starim pastirskim igrama.

-Ideja nam je bila da oživimo stare pastirke igre koje su se igrale u našem selu. Svi učesnici takmičili su se u griženju jabuke u paru, nošenju jaja kašikom, krunjenju kukuruza, a izabran je i najlepši par. Na kraju su svi učesnici, kao na olimpijadi, dobili medalje – rekao je u ime organizatora Saša Nikolić.

Održan je i svečani defile, molitva za zdravlje u seoskoj crkvi i veliko kolo u crkvenoj porti.

Kulturno - umetnički deo programa bio je posvećen nedavno rano preminuloj meštanki sela Ivani Radisavljević (28) koja je, kako kažu, uvek podržavala i pomagala ansamblu u radu. Pored Gradskog hora Centra za kulturu iz Despotovca, domaćini su se predstavili sa dečijom, srednjom i rekreativnom grupom folkloraca, a tokom večeri nizale su se igre iz svih krajeva Srbije. U muzičkom delu programa na harmonici se predstavio Nikola Trajilović iz Busura. Događaj je završen vatrometom koji je oduševio sve prisutne. Na jesen će Medveđe biti domaćin manifestacije "Miholjski susreti sela".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KULINARSKA UMETNOST: Put ka održivoj kulturi ishrane