TOPLOTNI TALAS: Sektor za vanredne situacije izdao upozorenje za Jagodinu

Z. GLIGORIJEVIĆ

13. 08. 2024. u 15:58

REPUBLIČKI hidrometeorološki zavod je izdao upozorenje na jak toplotni talas za područje Srbije, u toku cele sedmice od 12. do 19. avgusta, navodi se u saopštenju načelnika Odeljenja pukovnika policije Saše Ignjatovića.

ТОПЛОТНИ ТАЛАС: Сектор за ванредне ситуације издао упозорење за Јагодину

Foto: Z. Rašić

U navedenom periodu biće veoma toplo sa maksimalnim temperaturama od 35 do 41 stepen Celzujusa, uz tropske noći sa minimalnim temperaturama od 23 do 26 stepeni Celzijusa, ponegde uz razvoj lokalne oblačnosti, gde se očekuje retka pojava kratkotrajnih pljuskova sa grmljavinom.

U utorak, 13. avgusta, izdat je crveni (najviši) stepen upozorenja, osim u jugozapadnoj Srbiji, gde je izdat narandžasti stepen upozorenja. U sredu, 14. avgusta, izdat je crveni stepen upozorenja, osim u jugozapadnoj i istočnoj Srbiji, gde je izdat narandžasti stepen upozorenja.

„Imajući u vidu napred navedenu prognozu koja najavljuje opasne vremenske pojave - toplotni talas, a takvog su intenziteta da mogu biti veoma opasne po bezbednost ljudi i životinja i materijalnih dobara, neophodno je u cilju spremnosti za eventualno suočavanje sa rizikom i posledicama. Tada treba lično obavestiti komandante okružnih, gradskih i opštinskih štabova za vanredne situacije na teritoriji nadležnosti uprave ili odeljenja, sa ciljem da se preduzmu sve aktivnosti u sprovođenju preventivnih i operativnih mera“, navodi se još u saopštenju.

Tom prilikom, dodaje Igatović, rukovodioci štabova treba da obaveste nadležne komunalne službe, koje raspolažu odgovarajućim kapacitetima za distribuciju vode za piće, da u datom periodu izvrše raspoređivanje istih po teritoriji JLS i omoguće dostupnost vode za piće i osvežavanje, mogućem najugroženijem stanovništvu, kao i da se omogući snabdevanje vode za domaće životinje, tamo gde je to potrebno. Da razmotre mogućnost da se stanovništvu sa posebnim potrebama i starijoj populaciji, omogući dostava odgovarajuće količine flaširane vode preko Centra za socijalni rad i Crvenog krsta. U saradnji sa lokalnim domovima zdravlja, treba postaviti punktove za pružanje prve medicinske pomoći na najprometnijim lokacijama na teritoriji JLS. Potrebno je pojačati preventivne mere zaštite od požara na otvorenom i stupiti u kontakt sa predstavnicima JP Srbijašume, JP Vojvodina šume, Nacionalnog parka, privatnim vlasnicima i korisnicima šuma.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Sve veći broj organizacija integriše održivost u svoju poslovnu strategiju:  Šta tačno znači „održivost u poslovanju“?