JESTE LI PROBALI CRNI ČEN BELOG LUKA? Ne miriše neprijatno, a proizvodi ga Paraćinac Zoran Stojanov (FOTO)
CRNI luk bele boje ovih dana u prilici su da konzumiraju brojni Paraćinci jer im ga poklanja proizvođač ove neobične vrste luka, sugrađanin Zoran Stojanov.

Foto: Z. Rašić
Ovaj delikates se retko gde može jesti u Srbiji, a u pitanju je sasvim prirodni proizvod, fermentisani beli luk koji je zadržao sva sjajna svojstvima ove vrste luka koga Srbi obožavaju, ali ipak – zbog neprijatnog mirisa - izbegavaju da konzumiraju.
Stojanov je uspeo da proizvede prvu manju količinu tog delikatesa i besplatno ga deli sugrađanima, kako bi otkrio ima li ovaj novitet u srpskom jelovniku prođu. Ako ima – počeće da proširuje proizvodnju.
- Pre nekoliko meseci na internetu pažnju mi je privukao ovaj proizvod i počeo sam da istražujem kako se radi fermentacija. Tek nakon puno pokušaja uspeo sam u kućnim uslovima da proizvedem malu količinu belog luka crne boje. On je zaista redak kod nas u Srbiji. Dobija se fermentacijom običnog belog luka tokom perioda od tri do četiri nedelje u kontrolisanim vlažnim uslovima, na temperaturi od 60 do 80 stepeni Celzijusovih – otkriva ovaj inovativni Paraćinac, poznat u svom gradu kao osoba koja voli da istražuje novitete.

Foto: Z. Rašić
Crni čen, kao i beli, sadrži alicin, vitamine C i B6, čak ima više vlakana, antioksidanasa, gvožđa, selena, magnezijuma i ostalih minerala. Izgubio je samo ono što i treba da izgubi – intenzivan miris. Naš sagovornik je tako pojeo tokom jednog dana dvadesetak čena tog luka, a zatim, bez problema – nastavio da se bavi svojim osnovnim zanimanjem – dostavom hrane.
- Eksperiment je uspeo, baš niko se nije žalio na neprijatan miris – otkriva nam. Sa druge strane, mnogi su iznenađeni neobičnim ukusom ovog specijaliteta i izrazili su želju da ga uvrste u jelovnik. Po kiselkasto-slatkastom ukusu podseća na karamelu ili na soja sos. Prilikom proizvodnje ne dodaje se – ništa. Nikakavi aditivi, boje, konzervansi. Postupak proizvodnje u posebnoj komori je potpuno prirodan – naglašava Stojanov.
Fermentaciju belog luka prvi u svetu su počeli da rade Korejanci pre više vekova. Iz azijske kuhinje ovaj proizvod se zatim širio svetom, a u Srbiji ima svega nekoliko proizvođača. Može se kupiti u pojedinim prodavnicama zdrave hrane. Crni beli luk inače je danas vrlo popularan u Japanu, gde država daje subvenciju njegovim proizvođačima.

Foto: Z. Rašić
Zanimljivo je da se crni čen može da koristi kao namaz za hleb jer je kremaste strukture. Dodaje se čorbama, sosevima i salatama, a najbolji je u kombinaciji sa medom jer onda postaje pravi eliksir zdravlja. Čuva imunitet i kognitivne funkcije.

VELIKA PROMENA U ŠKOLAMA U SRBIJI: Od danas ništa neće biti isto, odnosi se na roditelje
RODITELjI školaraca u Srbiji od danas dobijaju automatska zvučna obaveštenja kada nastavnik u elektronski dnevnik upiše izostanak deteta sa časa ili novu ocenu. Mada su deca godinama nalazila načine da ne kažu roditeljima baš sva dešavanja u školi, to sada više neće biti moguće.
17. 04. 2025. u 11:29

MAKRON POSLE RUSKOG NAPADA: Hitno nam je potreban mir
RUSKI raketni napad na grad Sumi na severu Ukrajine naglašava hitnu potrebu za nametanjem primirja Rusiji, izjavio je danas predsednik Francuske Emanuel Makron.
13. 04. 2025. u 15:34

"KOMPLITLI FRI OF ČARDž": Da li ste čuli kako Putin priča engleski? (VIDEO)
RUSKI predsednik Vladimir Putin imao je u februaru telefonski razgovor s američkim predsednikom Donaldom Trampom o okončanju rata u Ukrajini, a iako tada nije saopšteno kojim su jezikom pričala dvojica državnika verovatno se svako koristio svojim maternjim i oslonio na prevodioce.
17. 04. 2025. u 15:25
Komentari (0)