PARAĆIN GOREO NA 42 STEPENA: Evo šta kažu podaci paraćinske lokalne meteorološke mreže

Z. R.

14. 08. 2024. u 14:31

PARAĆIN je juče bio možda najtopliji grad u Srbiji, prema podacima lokalne meteorološke mreže Udruženja „Paraćin meteo“ u sklopu koje se nalazi čak 14 automatskih mernih stanica (AMS) na važnim „tačkama“ te opštine.

ПАРАЋИН ГОРЕО НА 42 СТЕПЕНА: Ево шта кажу подаци параћинске локалне метеоролошке мреже

Foto: Privatna arhiva

Na tri od ukupno 14 AMS evidentirane su temperature od 42 stepena i više. Najvrelije je bilo u gradskom naselju Gloždak – 42,3 stepena, zatim Golubovcu (42,1), Striži i Drenovcu (42).

U Paraćinu, Šavcu, Svojnovu, Sinjem Viru i na Karađorđevom brdu temperature su bile između 40,7 i 41,3 stepena.

„Najhladnija“ je bila Stubica sa "samo" 38,3, Sisevac i Plana sa 38,5, te Donja Mutnica i Buljane sa 39,6 i 39,9 stepeni Celzijusa.

Vladimir Dikić, osnivač i predsednik UG „Paraćin meteo“, ističe da će avgustovski vreli talas potrajati do nedelje sa maksimalnim temperaturama između 38 i 42 stepena.

- Jul za nama je bio najtopliji od kada se vrše merenja na području Paraćina. 14 dana u nizu termometar je pokazivao temperaturu veću od 35 stepeni, pri čemu je čak pet dana bilo iznad 40 stepeni. Avgust je samo nastavio u istom ritmu.

Dikić najavljuje da će uz pomoć Opštine Paraćin ove godine lokalna mreža biti proširena sa tri nove stanice koje će biti postavljene u Bošnjanu, Donjem Vidovu i Lebini. Građani će biti uključeni u ovaj projekat merenjem količine padavina u svojim mestima jer će im biti podeljeno tridesetak kišomera.       

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U NEVERICI: Evo šta je uradio Srbin koga je Fudbalski savez Rusije angažovao za važan posao