SVE SPREMNO ZA 38. "VINSKI BAL": Vlasotinčani ponosni na jednu od najstarijih manifestacija, koja će biti održana od 23. do 25. avgusta

I. M.

19. 08. 2024. u 12:50

UNAPRED se pripremajući za predstojeći jubilej, četiri decenije održavanja "Vinskog bala", Vlasotinčani su odlučili da obogate i program ovogodišnje, 38. manifestacije, koja će trajati dan duže nego dosad - od 23. do 25. avgusta.

СВЕ СПРЕМНО ЗА 38. ВИНСКИ БАЛ: Власотинчани поносни на једну од најстаријих манифестација, која ће бити одржана од 23. до 25. августа

Foto OU u Vlasotincu

- To je naša najposećenija manifestaciji, koja čuva tradiciju vlasotinačkog vinogorja i omogućava da se široj javnosti predstave domaći proizvođači, te da se izaberu najbolji među njima. Tokom "Vinskog bala" promovišemo i pobednike tradicionalnog konkursa za najbolju pesmu, a tada se bira i najbolja karikatura na temu vina i grožđa. Pored takmičenja u plivanju do vinskog burenceta, ove godine obnovićemo i nadmetanje u brzom ispijanju špricera - kaže Nataša Đokić Živković, direktorka vlasotinačke Turističke organizacije, objašnjavajući da program počinje pripremom vinogradarske janije na obali Vlasine, a svečana vinska povorka krenuće sa Trga oslobođenja.

Izložbe

PRVOG dana manifestacije, u dvorištu ovdašnjeg Kulturnog centra biće otvorene izložbe "Graditeljsko nasleđe Vlasotinca" i "Očuvanje graditeljskog nasleđa - Stara čaršija Vlasotinca".

- Reč je o projektu Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Niša, u okviru kojeg je izrađena i studija "Zaštita i očuvanje stare čaršije", čija prezentacija će biti upriličena dan ranije, u zgradi Biblioteke - najavuje Maja Marković, direktorka KC u Vlasotincu.

Na Nešićevom keju planiran je "Vinski kutak" za degustacije, a potom sledi bogat program na Letnjoj pozornici, koji podrazumeva proglašenje najboljih vina i najlepše devojke manifestacije. Neće izostati ni vatromet, ni odbojkaški turnir, ni šahovska simultanka.

foto: OU Vlasotince

Posle nastupa kulturno-umetničkih društava, predviđeni su koncerti Harisa Džinovića, Milice Todorović i Peđe Jovanovića - koji će ukupno koštati bezmalo 5,5 miliona dinara - a posebna atrakcije biće mladi trubači Dragan Stevanović (10) i Mateja Stanisavljević (12), koji su osvojili prve nagrade u pionirskoj, odnosno u omladinskoj konkurenciji tokom nedavnog Sabora u Guči. Sviraće, saznajemo, i najbolji omladinski trubački orkestar, pod upravom Davida Antića.

- Trudićemo se da svim posetiocima omogućimo nesmetano kretanje duž Keja. Organizovali smo ponudu suvenira i smeštaj izlagača, svima omogućili da iznajme prostor, pa neće biti tolerancije neregulisane prodaje. Naravno, primarni zadatak nam je održavanje higijene i zelenila - zaključio je Zoran Jović, direktor vlasotinačkog JKP "Komunalac".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A POSLE PROKLETA JE AMERIKA: NBA liga se oglasila o Nikoli Jokiću (i ne samo o njemu)