IZLOŽBA „RETROSPEKTIVA“: Uvod u 49. Sisevačku likovnu koloniju (FOTO)

Z. R.

15. 08. 2024. u 11:45

U GALERIJI Kulturnog centra u Paraćinu postavljena je izložba „Retrospektiva“ koja predstavlja izbor radova sa svih prethodnih Sisevačkih likovnih kolonija, jedne od najstarijih manifestacija tog tipa u Srbiji.

ИЗЛОЖБА „РЕТРОСПЕКТИВА“: Увод у 49. Сисевачку ликовну колонију (ФОТО)

Foto: Z. Rašić

Postavka predstavlja selekciju 28 slika čije su teme pejzaži sa Grze ili motivi Paraćina počev od prve Kolonije održane u Sisevcu 1975. godine.

 U pitanju je izbor iz bogatog fonda od preko 800 slika koji se nalazi u depou Kulturnog centra, a koji nam već postaje pretesan – kaže Žarko Stanković, urednik likovnog programa Kulturnog centra i selektor izložbe.

- Paraćinci tako mogu da pogledaju, između ostalog, sliku Predraga Dimitrijevića sa prve Kolonije, održane u Sisevcu. Kolonija je tad trajala čitavih 15 dana, a organizator je bila Kulturno-prosvetna zajednica. Na slici je prikazan na njegov specifičan način viđen ambijent terase nekadašnjeg hotela „Borje“ kod izvora reke Crnice. Kolonija je, inače, održavana u Sisevcu sve do sredine devedesetih godina prošlog veka, dve kolonije su zatim organizovane u Hotelu "Petrus" u Paraćinu, a zatim su se umetnici preselili na Grzu – podseća Stanković.

Foto: Z. Rašić

Žarko Stanković ispred slike iz 1975. godine

Počev od 1995. godine, svaki umetnički rad  nastao na Sisevačkoj likovnoj koloniji koji je poklonjen lokalnoj zajednici, odnosno Kulturnom centru - a obaveza je da svaki umetnik ostavi dva svoja rada - nalazi se u štampanom katalogu, što je svojevrsni pisani dokument o likovnoj manifestaciji koja uživa veliki ugled u Srbiji.

Ovogodišnja, 49. po redu Sisevačka kolonija, trajaće 19. do 24. avgusta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SIMFONIJA ZDRAVLJA: Transformacija gradova za bolje sutra