NOVA POTOČARA PO DEDINOM "RECEPTU": Zoran i Dušica, sa sinom Bogdanom, nastavljaju tradiciju domaćina Stojana

Z. GLIGORIJEVIĆ

19. 08. 2024. u 13:09

POTOČARA sa dva kamena, koju je od drvenih oblica sagradio Zoran Bogosavljević, počeće da radi za dva meseca, proizvodiće brašno bez glutena i biće jedina u Despotovcu. Inače, u čitavoj Gornjoj Resavi postoje još samo dve.

НОВА ПОТОЧАРА ПО ДЕДИНОМ РЕЦЕПТУ: Зоран и Душица, са сином Богданом, настављају традицију домаћина Стојана

Foto:Z.Gligorijević

Bogosavljević je vlasnik istoimenog poljoprivrednog gazdinstva, a odlučio je da nastavi tradiciju pokojnog dede Stojana, koji je imao vodenicu i valjaricu za sukno. Iako je ona prestala da radi pre 40 godina, pa je nedavno srušena, u katastru se i danas vodi kao "zgrada zanatstva", odnosno vodenica. Zoran je, isprva, planirao da novu sagradi na istom mestu, tik uz izvor, ali nije hteo da zakloni lep pogled na vodu, pa je potočaru napravio nekoliko metara dalje. Tako će voda sa izvora, preko korita na betonskoj stazi, padati na vitlo, a moći će i da se sedi kraj vode, uz uživanje u nesvakidašnjoj lepoti.

- Priroda nam je podarila bogatstvo. Na posedu od tri hektara, u potesu Srtovac, u Milivi kraj Despotovca imamo čak pet izvora, a supruga Dušica i ja odlučili smo da ne meljemo žitno brašno, već smo na 70 ari posejali stare sorte kukuruza. Zamisao je da sve ručno okopavamo i ne koristimo hemijske preparate - objašnjava domaćin, inače vozač u jednoj firmi iz Resavice.

Njegova porodica, pritom, proizvodi i oko 5.000 komada pastrmke. Isprva su je, saznajemo, sami mrestili, a sada sa Zlatibora uzimaju mlađ od 10 grama i dohranjuju je. Roditeljima u poslovima pomaže sin Bogdan, koji je završio Ekonomski fakultet i sa ocem je kolega u istoj firmi. On peče i rakiju, pravi medovaču i ne krije naum da postane svoj na svome. Dotad, on je uzdanica majke koja je nezaposlena, pa uzgaja organsko povrće i voće, a sve troje brinu i o 85 košnica, te zajedno proizvode med.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SVETSKI DAN VEŠTINA MLADIH: Put ka boljoj budućnosti