STOTINU DANA POKRAJINSKE VLADE AP VOJVODINE: Nastavljena politika ulaganja i razvoja

Z. G.

15. 08. 2024. u 16:14

SLEDEĆI principe i načela odgovorne državne politike koju dosledno sprovode predsednik republike Aleksandar Vučić i Vlada Srbije, Pokrajinska vlada je u prvih 100 dana rada ostvarila rezultate koji pokazuju veliku posvećenost daljem ekonomskom napretku i stabilnosti društva, kao garantima boljeg života svih građana AP Vojvodine – navedeno je u današnjem saopštenju.

СТОТИНУ ДАНА ПОКРАЈИНСКЕ ВЛАДЕ АП ВОЈВОДИНЕ: Настављена политика улагања и развоја

N. Karlić Arhiva Novosti

Zahvaljujući podršci Pokrajinske vlade, nastavljeno je unapređenje sistema zdravstvene zaštite, socijalne politike, obrazovanja, kulture, turizma, sporta, zaštite životne sredine, kao i ulaganja u razvoj agrara, saobraćajne i vodovodne infrastrukture, energetskog sistema i građevinarstva.

- Preraspodelom sredstava pokrajinskog budžeta ostvarena je značajna ušteda od 744 miliona dinara, što je omogućilo finansiranje aktivnosti i radova koji nisu bili planirani ili nisu planirani u dovoljnom iznosu.

Najveći deo ostvarenih ušteda, u iznosu od 350 miliona dinara, usmeren je za realizaciju projekta od posebnog značaja za AP Vojvodinu a to je rekonstrukcija objekata u kompleksu Instituta u Sremskoj Kamenici– „Kamenica 1“.

Rebalansom pokrajinskog budžeta, ukupan obim planiranih sredstava smanjen je za 3,32 milijarde dinara i sveden na 105,7 milijardi dinara.

Optimizacijom rasporeda budžetskih sredstava omogućena su dodatna ulaganja u projekte iz oblasti: vodoprivrede, saobraćajne infrastrukture, zdravstva, obrazovanja i naučnoistraživačke delatnosti, sporta, omladinske politike i drugih.

U oblasti socijalne politike dodeljeno je 250 miliona dinara za 189 porodica koje su dobile treće ili četvrto dete, za kupovinu ili adaptaciju stambenog prostora.

- Bespovratno je dodeljeno 55 miliona dinara za 30 žena za kupovinu nekretnine, s ciljem unapređivanja položaja žena, dok su Crvenom krstu Vojvodine opredeljena sredstva za finansiranje odmora i oporavka 450 dece iz socijalno ugroženih porodica.

U oblasti zdravstva, putem konkursa je opredeljeno više od 1,36 milijardi dinara za 72 ustanove u pokrajini, i to za nabavku savremene dijagnostičke opreme, medicinskih uređaja, transportnih sistema i svega drugog što je doprinelo unapređenju rada i njihovoj modernizaciji, boljoj dostupnosti zdravstvenih usluga i smanjenju lista čekanja.

U proteklih 100 dana, registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima za nabavku mehanizacije i opreme u biljnoj i stočarskoj proizvodnji, preradi voća, grožđa i povrća, kao i za nabavku priplodnih grla životinja, izdvojeno je 752 miliona dinara. U istom periodu, gazdinstvima je opredeljeno 370 miliona dinara za nabavku sistema za navodnjavanje. Za one koji započinju poljoprivrednu proizvodnju, izdvojeno je 147 miliona dinara, dok je 690 miliona dinara uloženo u uklanjanje divljih deponija sa poljoprivrednog zemljišta i uređenje atarskih puteva i otresišta, navedeno je između ostalog u izveštaju Pokrajinske vlade.


 


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAŠTITIMO PRIRODU: Zdrava životna sredina je osnova zdravog društva