POBRATIMILI SE UŽICE I BANJA LUKA: Jedan narod, jedan put

N. J.

16. 08. 2024. u 11:47

Gradonačelnica Užica Jelena Raković Radivojević i gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković potpisali su u Užicu Memorandum o razumevanju, čime su se dva grada iz Srbije i Republike Srpske pobratimila.

ПОБРАТИМИЛИ СЕ УЖИЦЕ И БАЊА ЛУКА: Један народ, један пут

Grad Užice

Kroz istoriju, Užice i gradovi i mesta naročito na istoku Bosne sudbinski su povezani, u vremenu mira, ali najviše kada je teško, u periodima ratova i bolesti. Ipak, ovo je prvi grad iz Republike Srpske sa kojim se grad Užice bratimi.

Gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković izrazio je zadovoljstvo potpisanim dokumentom koji garantuje da će ova dva grada u budućnosti blisko sarađivati na svim poljima. Osvrnuo se na Svesrpski sabor i potpisanu deklaraciju, istakavši da je za nju bio pravi momenat i da će se truditi da sve obaveze i zadatke iz tog dokumenta ispuni.

- Trudiću se da svaku tačku te Deklaracije koja je tako mudro napisana ispunim. Mi smo jedan jedinstven, celovit narod, koji danas živi u više država, cilj je naše ujedinjenje i upravo ovakvi sporazumi i saradnje jesu današnji način za to - naglasio je Stanivuković uz poziv predstavnicima grada Užica da uskoro budu gosti Banjaluke, koja je, po njegovim rečima, grad koji se ubrzano razvija u svim oblastima.

Gradonačelnica Užica je naglasila da je memorandum potpisan u danu kada se otvara festival „Licidersko srce“. Kulturno-umetnička društva iz Srbije i Republike Srpske, dodala je, neguju srpski folklor i tako čuvaju našu tradiciju širom Evrope i sveta.

- Mi smo jedan narod, razdvojeni smo samo teritorijalno i zato se svi oblici naše saradnje moraju produbiti, proširiti i u skladu i sa nedavno usvojenom Deklaracijom Svesrpskog sabora negovati i razvijati. Upravo razvijanjem ekonomskih, privrednih, kulturnih, naučnih, sportskih i svih drugih vrsta veza i odnosa, doprinećemo boljem životu građana Srbije i Republike Srpske, a u ovom slučaju Užica i Banjaluke - naglasila je gradonačelnica Užica, posle potpisivanja Memoranduma.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AMERI ODUŠEVLJENI: Srbi, možda ste treći na olimpijadi, ali ste prvi u našim srcima!