ZAMAJAC ZA 144 GAZDINSTVA: Novčani podsticaji kraljevačkim poljoprivrednicima iz gradske kase

G. ĆIROVIĆ

16. 08. 2024. u 11:37

U okviru Programa podrške sprovođenju poljoprivredne i politike ruralnog razvoja za ovu godinu na teritoriji Kraljeva, ovdašnji poljoprivrednici potpisali su ugovore sa lokalnom samoupravom o dodeli novčanih sredstava namenjenih podsticaju investicijama u fizičku imovinu njihovih gazdinstava.

ЗАМАЈАЦ ЗА 144 ГАЗДИНСТВА: Новчани подстицаји краљевачким пољопривредницима из градске касе

G.Šljivić

Iz gradske kase je za ovu namenu izdvojeno 32,4 miliona dinara, a od 153 prijavljenih na Javni oglas, subvencije je dobilo 144 registrovanih poljoprivrednih gazdinstava i domaćinstava, najviše po 250.000 dinara.

- Mnogo volim svoje selo. Živim na selu, radim na selu i tu i zarađujem. Otac, majka i ja smo 2022. registrovali domaćinstvo i od tada se aktivno bavimo poljoprivredom. Imamo svinje i junice, dve su se otelile, tri će uskoro, u planu je da nabavimo još, da proširimo fond. Svaka pomoć ili doprinos države i grada od velike su koristi - kaže Milutin Levajac (19) iz sela Lađevci koji je konkurisao za kupovinu junica.

G.Šljivić

Milutin Levajac

Slično govori i Danijela Lišanin iz Obrve koja je prvi put konkurisala i dobila subvenciju za kupovinu tri krave.

- Do sada krave nismo uzgajali, već samo sedamdesetak ovaca. Planiramo da započnemo proizvodnju mleka – ističe Danijela koja se sa svojim suprugom i kćerkom stara o poljoprivrenom gazdinstvu.

G.Šljivić

Danijela Lišanin

Na konkursu najviše poljoprivrednika dobilo je subvenciju u sektoru stočarstva - 85 za nabavku kvalitetnih priplodnih grla mlečnih rasa, a 48 za nabavku grla koja se koriste za proizvodnju mesa. U sektoru voće, grožđe, povrće, pečurke i cveće sredstva je dobilo pet gazdinstava, a šest u sektoru pčelarstvo za nabavku novih pčelinjih društava ili opreme.

G.Šljivić

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SRAMOTA! Huligani povredili Mrkelu, Drkušić zbog petarde morao ranije da završi meč u Milanovcu (FOTO/VIDEO)