OBUKE, PA POSAO: Projekat "socijalno i ekonomsko osnaživanje ugroženih grupa" u Požarevcu

D. NOVKOVIĆ

19. 08. 2024. u 16:58

LOKALNA samouprava je, da bi pomogla sugrađanima iz kategorije teže zapošljivih - u okviru projekta "Socijalno i ekonomsko osnaživanje ugroženih grupa" - realizovala je dve obuke, obe zasnovane na pozitivnom iskustvu iz prethodnih programa koji su se pokazali veoma efikasnim u osnaživanju pomenutih Požarevljana.

ОБУКЕ, ПА ПОСАО: Пројекат социјално и економско оснаживање угрожених група у Пожаревцу

D. Novković

Nakon konsultacija sa lokalnim partnerskim organizacijama - udruženjem žena "RUŽ" iz Kostolca i Udruženjem Roma Braničevskog okruga" - ali i ciljnim grupama, najpre je osmišljena obuka za karijerno vođenje i savetovanje. Za 20 polaznika, ona je podrazumevala trening za započinjanje poslovanja, za aktivno traženje posla i za samoefikasnosti. Konkretno, kandidati su naučili kako da napišu radnu biografiju i propratno pismo, upoznali se sa procesom za otvaranje i registraciju preduzeća, a nije zaboravljena ni izrada biznis-plana.

Kako je navedeno u izveštaju o realizaciji, u fokusu je bila romska populacija, za koji je obezbeđena i besplatna prateća savetodavno-mentorska podrška u izradi biografije i motivacionog pisma.

Druga obuka odnosila se na sticanje posebnih znanja i veština u oblasti različitih zanata. I, za 35 korisnika, na osnovu njihovih potreba, organizovani su teorijske i praktične edukacije za zanimanja: mašinbravar, moler, knjigovođa, službenik, radnik obezbeđenja, kozmetičar, frizer, manikir-pedikir, kuvar, maser. Uz osnove informatike, polaznici su osposobljeni i za samostalan rad u okviru odabranih zanimanja, što su i pokazali tokom završnih testiranja, pa su dobili i odgovarajuće sertifikate.

Saradnja

OBUKE za teže zapošljive kategorije deo su šireg projekta nemačko-srpske razvojne saradnje "Podrška socijalnom uključivanju u Srbiji" - vrednog 87.584 evra - koji nemački GIZ realizuje u saradnji sa ovdašnjim Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DRAGANA MIĆALOVIĆ U SUZAMA: Glumica briznula u plač - Bliži se kraj ovom haosu (FOTO)