MALOJ MILI IZ KANADE SRBIJA - NAJMILIJA: U banatskom Velikom selu održana osma likovna kolonija "Dušen Kerkez DŽev"

R. Šegrt

20. 08. 2024. u 17:27

NADOMAK Kikinde, u Banatskom Velikom Selu, minuli vikend obeležila je osma likovna kolonija "Dušan Kerkez Džev", organizovana u znak sećanja na prerano preminulog studenta slikarstva iz ovog mesta.

МАЛОЈ МИЛИ ИЗ КАНАДЕ СРБИЈА - НАЈМИЛИЈА: У банатском Великом селу одржана осма ликовна колонија Душен Керкез Џев

Foto: R. Šegrt

A, među tridesetak slikara iz Beograda, Novog Sada, Niša, Sremskih Karlovaca, Subotice i grada domaćina, bila je devojčica Mila Jerković iz Kanade, koja je iskoristila šansu koju su organizatori dali talentovanoj - da stvaraju sa iskusnim umetnicima. Mila je u Kikindu došla sa roditeljima, jer joj je otac iz ovog grada, a u radu kolonije u Velikom Selu je učestvovala drugi put.

- Pre dve godine sam debitovala, lane smo se ranije vratili u Kanadu, a sada sam se mnogo obradovala kada sam čula da mogu ponovo da učestvujem. Po čitav dan sam bila tamo i slikala, družila se sa novim drugaricama i iskreno uživala - prenosi Mila na besprekornom srpskom, jer roditelji nisu želeli da njihova jedinica odrasta ne poznajući maternji jezik.

Inače, Mila će u oktobru napuniti 12 godina i njenu sklonost ka crtanju i slikanju primetila je i njena učiteljica. U Banatskom Velikom Selu posebno se obradovala jer je ponovo srela mentorke koje su je podučavale i pre dve godine, slikarke Tanju Đaković i Smiljanu Šalgo.

- Ovu devojčicu najbolje opisuje njeno ime. Mila je i komunikativna, ume da pokaže radost i zahvalnost, čak i kad to ne očekujete, a njena druželjubivost oduševila je i odrasle učesnike kolonije... Inače, deca su veoma radoznala i samo je potrebno otkriti temu koju vole da crtaju, pratiti kako rade i, kad osetite potrebu, usmeravati ih ka cilju. Jer, kada otkriju neku novu mogućnost u likovnoj tehnici, njihova radost je neopisiva - objašnjava Smiljana Šalgo.

Jedan od ciljeva pomenutog umetničkog okupljanja je i da ostavi što više slika koje prikazuju Banatsko Veliko Selo, pa su slikari dosad na platna prenosili arhitekturu mesta vidljivu na starim zgradama i porodičnim kućama, a ove godine su mogli da ovekoveče i motive koji podsećaju na kolonizaciju.

- Želimo da novijim generacijama ostavimo te slike, kao podsećanje na dolazak kolonista iz Bosanske Krajine u naše mesto, posle Drugog svetskog rata iz - objasnio je Marko Đaković, predsednik ovdašnjeg udruženja likovnih i književnih stvaralaca "Džev".

Foto: R. Šegrt

Smiljana Šalo i Mila Jerković

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIKADA NIJE SLAVIO ROĐENDAN: Život Dragana Nikolića je obeležila velika tragedija koja se desila na taj dan