BUVE SA LUTALICA "JEDU" I RADNIKE: Muka u prihvatilištu Javne agencije za zoohigijenu i poljoprivredu u Vrbasu

Zoran Rajić

21. 08. 2024. u 16:31

VRBAŠANE, osim crućine, muči i dilema: da li je ovdašnje Prihvatilište za pse u Javnoj agenciji za zoohigijenu i poljoprivredu prepuno buva, koje radnici nose i svojim kućama, ili je neko o tome samo "pustio buvu"?

БУВЕ СА ЛУТАЛИЦА ЈЕДУ И РАДНИКЕ: Мука у прихватилишту Јавне агенције за зоохигијену и пољопривреду у Врбасу

foto JAZIP

U Udruženju "Oslobodimo Vrbas" navode da u Prihvatilištu već duže od dve godine postoji problem sa buvama, ali se minimizira... S druge strane, nadležni ističu da se buve u Prihvatilištu, u koje svakodnevno stižu novi psi sa ulice, ne mogu iskoreniti i pitanje je, samo, da li će ih biti više ili manje.

- Nije ačno da su se buve u namnožile zato što ne primenjujemo dezinsekciju i dezinfikacije. Te poslove obavljaju naši radnici, koji su za to obučeni i poseduju sertifikate, a imamo i dovoljno preparata za tretiranje koje obavljamo najčešće petkom, na kraju radne sedmice. Zaposleni se svakodnevno, pre odlaska s posla, kupaju i njihova HTZ oprema šalje se na pranje - objašnjava Dragan Mihajlović, direktor Javne agencije za zoohigijenu i poljoprivredu.

Kaže i da se svi napušteni psi, po dolasku u Prihvatilište, podvrgavaju veterinarskom pregledu, čiste od parazita, vakcinišu i sterilišu, ali se ponekad jednostavno dogodi najezda tih insekata, za šta su ovog leta "krive" velike vrućine. Neizbežno je, saznajemo, i da buve pređu na radnike, koji neposredno brinu o psima.

Problem je, međutim, što od ovih parazita, koje donose s posla, ne mogu da zaštite članove svojih porodica. O tome koliko su zbog toga zabrinuti, svedoče i fotografije ujeda na telu deteta jednog od njih, a crvenilo je praćeno svrabom i češanjem se inficira...

- Reakcija na buve je individualna. Jedan naš kolega već od proleća po nogama ima tačke od buva, kao da je iglom izboden, a ja, na primer, iako sam takođe u kontaktu sa psima, niti osetim buve, niti ih "nosim" kući - kaže Zlatko Antić iz Službe zoohigijene, ističući da u azilu sa oko 170 pasa, gde devet od 10 dovedenih ima buve ili krpelje, to nije neočekivano.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NISTE REZERVISALI LETOVANJE? Spakujte se i otputujte na najpopularniju destinaciju ovog leta po LAST MINUTE cenama, popusti su neodoljivi!