DAR ZA 168 GODINA RADA: Narodna biblioteka u Užicu dobila laboratoriju za restauraciju i konzervaciju knjiga

N. J.

20. 08. 2024. u 17:40

OTVARANjEM novog odeljenja - Laboratorije za restauraciju i konzervaciju knjiga - Narodna biblioteka u gradu na Đetinji obeležila je slavu i 168 godina od osnivanja nekadašnjeg Čitališta.

ДАР ЗА 168 ГОДИНА РАДА: Народна библиотека у Ужицу добила лабораторију за рестаурацију и конзервацију књига

Grad Užice

- Naš Fond starih i retkih knjiga čini 49 naslova, najstarija je "Opšta istorija sveta za decu" iz 1784. Inače, dosad je u Registar starih i retkih knjiga za Zlatiborski okrug upisano 96 naslova, mada verujemo da je stvarni broj i veći - istakla je Dušica Murić, direktor biblioteke, zahvalivši lokalnoj samoupravi i Ministarstvu kulture na podršci pri realizaciji najznačajnijeg projekta u ovoj ustanovi, u okviru programa "Užice, prestonica kulture Srbije 2024".

A, zamenica direktora Narodne biblioteke Srbije, Dragana Milunović, objasnila je da su njihove stručne službe izradile elaborat kojim su definisani neophodni elementi za rad konzervatorske laboratorije, a obavljena je i dokvalifikacija zaposlenih.

Inače, užička biblioteka ima više od 8.000 članova, sa više od 180.000 knjiga i bogatim fondom periodične građe, a na godišnjem nivou čitaoci preuzmu više od 100.000 naslova.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

JANIK SINER DVAPUT PAO NA DOPING TESTU, A DOZVOLJENO MU DA IGRA! Skandal kakav tenis ne pamti! Ovo je nečuveno!