PRAVIĆE NAKIT FILIGRANSKOM TEHNIKOM: Septembar i oktobar u znaku "kreativnog igrališta" leskovačkog Narodnog muzeja

I. M.

01. 09. 2024. u 16:30

NARODNI muzej u gradu na Veternici omogućio je svima koji smatraju da kreativnost mogu da iskažu kroz izradu nakita drevnom umetničkom tehnikom, da steknu nova znanja i veštine o kujundžijskom zanatu.

ПРАВИЋЕ НАКИТ ФИЛИГРАНСКОМ ТЕХНИКОМ: Септембар и октобар у знаку креативног игралишта лесковачког Народног музеја

foto: I.Mitić

Projekat "Magična nit na kamenu spava" podržalo je resorno Ministarstvo, a cilj je da se nezaposleni - prvenstveno mladi i osobe sa invaliditetom - uključe u procese zaštite i očuvanja kulturnog nasleđa.

- Veliko interesovanje za naš prethodni projekat pokazalo je da filigran tehnika u izradi nakita privlači pažnju, je polaznicima omogućava da se osamostale i pokrenu sopstvene poslove. Ima i onih koji će nastaviti da unapređuju već stečene veštine, uključujući i nove tehnike, poput granulacije i aplikacije, odnosno umetanja poludragog kamena - objašnjava Nebojša Dimitrijević, direktor leskovačkog Narodnog muzeja koji će najavljene radionice iskoristiti i za popularizaciju nakita iz svojih zbirki.

Obuka će se realizovati u periodu od septembra do novembra, u prostoru Muzeja koji je zamišljen kao "kreativno igralište", a vodiće ih kustosi i majstori filigranskog zanata koji se nalazi na listi zaštite nematerijalnog kulturnog nasleđa. Radionice su besplatne, broj mesta ograničen, a na kraju će biti upriličena i zajednička izložba radova.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EVO ZBOG ČEGA JE SRBINU ODUZETA MEDALJA U PARIZU: Ovaj potez ih otkrio