INSPIRACIJE NA GRZI NIJE MANJKALO: Završena 49. Sisevačka likovna kolonija u paraćinskom izletištu

Зорана Рашић
Zorana Rašić

27. 08. 2024. u 06:30

ČITAVE protekle sedmice desetak uglednih slikarskih imena - profesori, umetnici i akademski slikari iz SAD, Rusije, Australije i nekoliko gradova Srbije, stvarali su i družili se u idiličnom ambijentu Južnog Kučaja, u izletištu Grza, u okviru 49. izdanja Sisevačke likovne kolonije.

ИНСПИРАЦИЈЕ НА ГРЗИ НИЈЕ МАЊКАЛО: Завршена 49. Сисевачка ликовна колонија у параћинском излетишту

Foto: Z. Rašić

 Inspiracije za rad u okruženju zaštićene spomeničke celine "Vrelo Grza" bilo je na pretek, a Kolonija, završena u subotu, sa dvadesetak novih radova obogatila je impresivni legat sa prethodnih okupljanja, o kom brine paraćinski Kulturni centar (KC).

Rus Pavel Muntijev (37) mladi umetnik iz Sankt Peterburga, Paraćince je već osvojio izložbom "Put u Egipat". Sada je prvi put na Sisevačkoj koloniji. Kaže da mu se dopala atmosfera na Grzi u kojoj je do izražaja došla kreativnost. Ali i da je to bila odličan šansa da se razvije prijateljstvo.

U susret velikom jubileju

DOGODINE Sisevačka kolonija obeležava impresivni jubilej - pola veka postojanja, što će biti obeleženo posebnim programom, ističe Nenad Jevtić, direktor Kulturnog centra. Ova kolonija je postala deo kulturnog identiteta Paraćina, pa je u najavi štampanje monografije svih dosadašnjih učesnika i reprezentativna izložba iz bogatog poluvekovnog fundusa.

Sava Manojlović rođen je u Dalmaciji, blizu Knina. Više od tri decenije živi i slika u Australiji i nije propustio poziv da dođe na Grzu. Aleksandra Antonić, profesorka istorije umetnosti na koledžu u Los Anđelesu (SAD), već treći put učestvuje na Sisevačkoj koloniji, dok Goran Knežević profesor Likovne akademije u Trebinju, mada gostuje prvi put, kaže da se oseća kao kod kuće.

- Od ostalih učesnika, bio je čuveni Ljubisav Milunović iz Beograda, slikar, scenarista i bard "Ateljea 212" i još dve akademske slikarke Nina Pljakić i Tanja Blagojević. Obavezno je učešće i jednog slikara iz grada domaćina. Ovog puta to je bila Dragana Tošić, likovni pedagog - objašnjava Žarko Stanković, umetnički direktor Kolonije i urednik likovnog programa KC.

Za 49. minulih izdanja - a dužu tradiciju u Srbiji ima jedino Sićevačka kolonija - na lokacijama u Sisevcu, Paraćinu i Grzi stvaralo je nekoliko stotina slikara i vajara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RAT U UKRAJINI: Isplivala mračna istina o zločinima VSU u Kurskoj oblasti (VIDEO)