STARI ZANATI JOŠ IMAJU POKLONIKE: Etno-festival u Paraćinu protekao u znaku rekordnog broja izlagača, ali i kupaca

Зорана Рашић
Zorana Rašić

26. 08. 2024. u 06:45

SUDEĆI prema glavnoj ulici u Paraćinu koja je minule subote bila prepuna štandova sa proizvodima starih zanata iz svih krajeva Srbije, trinaesto izdanje sve popularnije etno-manifestacije u ovom gradu okupilo je rekordan broj izlagača.

СТАРИ ЗАНАТИ ЈОШ ИМАЈУ ПОКЛОНИКЕ:  Етно-фестивал у Параћину протекао у знаку рекордног броја излагача, али и купаца

Foto: Z. Rašić

Umesto na trotoaru, festival je organizovan na kolovozu, a pomeranje mesta i vremena održavanja na večernje sate pokazalo se kao "pun pogodak". Osim iz pomoravskih gradova, izlagači su došli iz Zaječara, Boljevca, Trstenika, Aleksandrovca, Kruševca, Petrovca na Mlavi, Smederevske Palanke...

- Sve su to proizvodi domaće radinosti, ali je najviše proizvođača meda, rakije, sireva, suhomesnatih proizvoda, odevnih predmeta, suvenira... Interesovanje je bilo zaista veliko, a festival raste i iz godine u godinu, tako da već sledeće godine planiramo brojku od stotinu štandova - kaže zadovoljno direktor Turističke organizacije Vladan Vučković, otkrivajući veće ambicije kad je o budućnosti manifestacije reč.

Svoj štand u Paraćinu prvi put je imao manastir Oreškovica iz Ždrela kod Petrovca na Mlavi. Kupovinom biljnih preparata koje u homoljskoj radionici pravi manastirsko sestrinstvo, Paraćinci su mogli da pomognu obnovu ove srpske svetinje.

Foto: Z. Rašić

- Manastir je zadužbina cara Lazara, ali mnogi ljudi ne znaju da našu staru crkvu, koju su Turci porušili, gradimo iznova iz temelja. Kako sakupljamo bilje i pravimo lekovite mešavine, čajeve, kreme protiv bolova, tinkture i slično, odlučili smo da sve to sada pokažemo - rekla nam je mati Vaznesenija.

Za jednim od štandova zatekli smo žensku sekciju penzionerskog udruženja "Nezavisnost" iz Ćuprije. Nekoliko žena predstavljalo je proizvode iz svojih kreativnih radionica, počev od vunenih čarapa, vezenih peškira, dekupaža... Drugo udruženje, "Balkanika", koje vodi Tatjana Tubica, promovisalo je svoj projekat "Vreteno, preslica i običaji". Podržalo ga je Ministarstvo kulture, a Tubica objašnjava da kreću sa radionicama u osnovnim školama već od početka septembra kako bi se što više dece upoznalo sa tradicionalnom izradom pređe.

- Ovaj stari zanat tako čuvamo od zaborava, pa će deca konačno shvatiti koliko je kompleksna izrada jednog odevnog predmeta. Izložili smo manje preslice i vretena koja će đaci koristiti, kao i vlačenu, odnosno pripremljenu vunu lepih boja da bi im bilo zanimljivo. Ima i drugih proizvoda od filcane vune i prirodnih materijala, poput patofnica, privezaka i slično - dodaje Tubica.

Druženje do ponoći

RAZGLEDANjE štandova i druženje izlagača i posetilaca trajalo je do ponoći, a znatiželjnika i kupaca je bilo sve više kako je veče odmicalo. Početak festivala koji je, inače, zbog podrške lokalne samouprave zvanično otvorio zamenik predsednice SO Paraćin Miloš Đokić, protekao je u znaku nastupa kulturno-umetničkih društava na najomiljenijem prostoru - kod gradske fontane.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EVO KAKVA NAS ZIMA OČEKUJE: Stigla prva velika prognoza stručnjaka (MAPA)