LJUDSKA SRAMOTA: Vlasnici masovno isteruju svoje "ljubimce" na ulicu

Zoran Rajić

26. 08. 2024. u 19:00

PRIHVATILIŠTE za napuštene životinje u JKP "Komunalac", čiji kapacitet iznosi stotinu mesta, ne može da prihvati sve pse koje radnici Službe zoohigijene sklanjaju sa ulica, ali se, srećom - zahvaljujući dobrim ljudima - oni udomljavaju ne samo u ovoj Opštini i okolini, nego i u dalekim zemljama, kao što su Sjedinjene Američke Države!

ЉУДСКА СРАМОТА:  Власници масовно истерују своје љубимце на улицу

foto JKP Komunalac

Nedavno su, tako, dve prijateljice iz Južne Dakote došle u Kulu, namerne da sa sobom u Ameriku povedu jednog foksterijera i jednog mešanca. Jedna od njih je i 2020. ovde bila sa svojom kumom, kada su u SAD odvele iste vrte pasa, s tim što je jedan od njih bio bez jedne noge...

- Taj foksterijer je ostao kod mene u domu, a za ovog kojeg ću sada da ponesem već imam porodicu iz Ajove koja želi da ga uzme - kaže Andrea iz Južne Dakote.

Slobodan Bedičin, rukovodilac Zoohigijene u JKP "Komunalac", kaže da je foksterijer sa tri noge završio u SAD jer ga je iz kuće izbacio vlasnik iz zaseoka Mali Stapar, nedaleko od Sivca...

Obrada

DIREKTOR JKP ističe da je kulsko prihvatilište prvo u Srbiji koje je, radi smanjenja broja lutalica, za sve vlasnike obezbedilo besplatnu sterilizaciju, vakcinaciju i čipovanje njihovih pasa. Tako potpuno obrađeni, i napušteni psi daju se na udomljavanje.

- Tog čoveka bi trebalo da bude stid jer njegov bivši pas u Americi ima vrhunsku negu i pažnju. Kod nas vlasnici masovno isteruju svoje "ljubimce" na ulicu, a mi fotografije napuštenih pasa objavljujemo i na inostranim sajtovima, pa su neki od udomljeni i u Engleskoj, Škotskoj, Nemačkoj, Švedskoj... - navodi Bedičin.

U JKP "Komunalac" su lane pokrenuli akciju "Ne napuštaj, udomi, ne kupuj", koju će i ove godine sprovesti u najvećem parku u Kuli.

- Odlučili smo da zainteresovane za udomljavanje ne čekamo u azilu, nego da im kučiće ponudimo tamo gde će lakše privući njihovu pažnju - naglašava direktor JKP "Komunalac", Marko Pešić.

Veliku podršku komunalcima pruža i grupa Kuljana, koji brinu o napuštenim psima i pomažu u njihovom udomljavanju.

- Na mnoga mesta u gradu stavljamo posude sa hranom i vodom, a zimus smo napravili i 20 kućica za pse, ali je opstala samo jedna. Sada planiramo da osnujemo i udruženje, da bi još bolje zaštitili nedužne životinje - kaže Jovan Đurković, jedan od spasilaca pasa u Kuli.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Uštedite do 500 evra na vašem sledećem putovanju uz Kontiki!