A, DEVOJKE SVE K'O PUCE GROŽĐA: "Vinski bal" u Vlasotincu, raznovsnim sadržajima, čuva tradiciju ovdašnjeg vinogorja

Игор Митић
Igor Mitić

26. 08. 2024. u 18:45

MANIFESTACIJA "Vinski bal" već 38 godina čuva tradiciju uzgajanja vinove loze i pravljenja vina od kojih se nekada živelo u Vlasotincu.

А, ДЕВОЈКЕ СВЕ КО ПУЦЕ ГРОЖЂА: Вински бал у Власотинцу, разновсним садржајима, чува традицију овдашњег виногорја

foto: OU Vlasotince

I, ovogodišnji pobednik u kategoriji vrhunskih belih vina je Vojkan Stojčić. Najbolje tradicionalno belo vino napravio je Dragan Pešić, prva nagrada za vrhunsko crveno vino pripala je Časlavu Stoiljkoviću, dok je bez premca bilo tradicionalno crveno Jovana Pečenkovića. Među uspešnijim vinarima našao se i Novica Petrović koji je osvojio dve druge nagrade u kategoriji belih, a bio je drugoplasiran i u kategoriji tradicionalnih crvenih vina. Svi izlagači u "Vinskom kutku" dobili su burad od inoksa, a pobednici polipropilensku burad različitih zapremina.

Treći put zaredom, u plivanju za vinsko burence najbrži je bio dvadesetogodišnji Vlasotinčanin Nemanja Davinić. Najlepša devojka "Vinskog bala" je Leskovčanka Jovana Mitić, Ivana Jović iz Crne Trave je prva, a Aleksandra Cvetković iz Vlasotinca druga pratilja, dok je najbrži u ispijanju šricera bio Vladica Mitić, dvadesetdevetogodišnji advokatski pripravnik, koji je pet čaša špricera "slistio" za 22 sekunde.

- Ovo je jedna od najstarijih manifestacija u Srbiji i sa ponosom ističem da čuvamo tradiciju našeg kraja. Vina i vinara nemamo u onom broju kao pre nekoliko decenija, ali je dobro što su tu novi naraštaji koji, poštujući reč struke, ponovo prave dobra domaća vina - istakao je Bratislav Petrović, predsednik Opštine.

A, na Letnjoj pozornici smenjivali su se nastupi kulturno-umetničkih društava, mažoretkinja, karnevalskih grupa i trubačkih orkestara, estradnih zvezda... Na nedavno preuređenom keju, upriličena je i izložba "Vinski bal kroz vreme".

foto: OU Vlasotince

Vinari pobednici sa predsednikom opštine

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POVEROVALI SU NAM! Ovo je posle sramne konferencije za štampu Janik Siner rekao o svom doping skandalu