PUTEM NAŠE DUŠE DO SVETINJE: Trojica svojevrsnih hodočasnika biciklima krenula za Gračanicu na KiM

G. ĆIROVIĆ

26. 08. 2024. u 12:42

S blagoslovom vladike Petra, Beograđani Marko Nikolić i Srđan Veličković i Ivan Mladenović iz Šida u nedelju su iz Saborne crkve u Beogradu biciklima krenuli na svojevrsno hodočašće do Gračanice, kako bi pružili podršku našem narodu na Kosovu i Metohiji.

ПУТЕМ НАШЕ ДУШЕ ДО СВЕТИЊЕ: Тројица својеврсних ходочасника бициклима кренула за Грачаницу на КиМ

G.Šljivić

Prvu etapu hodočašća nazvanog „Put do naše duše“, dugačku 174 kilometara, završili su u Kraljevu, odakle ih očekuje deonica od stotinak kilometara, kroz Ibarsku klisuru i takozvanu Dolinu vekova, do manastira Gradac i Raške gde će praviti narednu pauzu za odmor, okrepljenje i konak. Nakon toga predstoji im put do Manastira Gračanice, srpske svetinje na KiM, gde planiraju da stignu na Veliku Gospojinu, 28. avgusta.

G.Šljivić

 

- Moji koreni su na Kosovu i Metohiji, moj otac je rođen u selu Delovce u Opštini Suva reka. Ovim hodočašćem želimo da pružimo podršku našem narodu koji se na KiM svakodnevno suočava sa brojnim nedaćama i pružimo primer svim Srbima, i u matici i u dijaspori, da bar jednom godišnje posete našu južnu pokrajinu – kaže učesnik brojnih humanitarnih akcija Marko Nikolić, doskorašnji profesionalni bokser koji se ovom plemenitom veštinom uspešno bavio pune dve decenije.

G.Šljivić

Marko Nikolić

Slično govori i njegov prijatelj i sugrađanin Srđan Veličković, otac dva sina, ističući da je srpskom narodu na KiM više nego ikada potrebna podrška svoje braće i sestara.

- Radujem se što ću sa svojim prijatljima posetiti naše Kosovo, našu Gračanicu, naše svetinje, čast mi je i zadovoljstvo što učestvujem u ovom poduhvatu – kratko i skromno kaže Veličković.

G.Šljivić

Srđan Veličković

Zahvaljujući se Kraljevčanima na njihovom nadelko čuvenom gostoprimstvu, poznati humanitarac i svetski putnik Ivan Mladenović iz Šida istakao je da je u grad na Ibru do sada dolazio četiri puta ali nikada automobilom, vozom ili autobusm, već dva puta biciklom i dva puta pešice.

- Prvi put sam došao biciklom kada je sin Nemanja sa našom rukometnom reprezentacijom igrao utakmicu u ovdašnjoj hali sportova, zatim kada sam biciklom krenuo za Peking, a potom sam u Kraljevu noćio i kada sam pešice išao na Hilandar, kao i kada sam pešačio do Jerusalima – naglašava Mladenović. - Poslednji put na Kosovu i Metohiji bio sam pre sedam godina i kada sam čuo da se moji prijatelji spremaju na ovaj put uopšte se nisam dvoumio. Mnogo mi znači što ću razgovarati sa našim ljudima na KiM, pružiti im podršku, a verujem da će i njima značiti ova naša poseta u teškoj situaciji i okolnstima u kojima žive.

G.Šljivić

Ivan Mladenović

PLEMENITI CILj

PRILIKOM kratkog boravka u Kraljevu, Marka, Srđana i Ivana primio je i gradonačelnk dr Predrag Terzić.

- Svaki Srbin, bez obzira odakle je, gde je rođen ili odakle su mu preci, treba u svom srcu da nosi Kosovo i Metohiju, što ovi hrabri ljudi, koji se bore, trude i prkose, na najleši način pokazuju. Ništa nije teško kada vas vodi plemeniti cilj – rekao je Terzić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EVO KAKVA NAS ZIMA OČEKUJE: Stigla prva velika prognoza stručnjaka (MAPA)