BRANA "SVRAČKOVO" GOTOVA DO 2027: Na Rzavu kod Arilja nastavljena izgradnja akumulacije za više opština Zlatiborskog i Moravičkog okruga

N. J.

01. 09. 2024. u 15:23

BRANA i akumulacija "Svračkovo", na Rzavu kod Arilja, biće završeni do 2027, čime će biti rešen problem vodosnabdevanja za više opština Zlatiborskog i Moravičkog okruga - onih koje ovog leta imaju velike probleme sa nestašicama.

БРАНА СВРАЧКОВО ГОТОВА ДО 2027: На Рзаву код Ариља настављена изградња акумулације за више општина Златиборског и Моравичког округа

Foto: V.Ilić

Najveći problem za graditelje predstavljaju težak teren i klizišta koja su, u međuvremenu, uspešno sanirana.

- Taj veliki posao na dve lokacije potrajao je bezmalo tri godine. Ugrađeno je 107 šipova dugih i do 32 metra, prečnika metar i po, pa smo zaustavili brdo i osigurali optočni tunel - ističe Jugoslav Jovanović, inženjer u JP "Srbijavode".

A, Nenad Jokić, građevinski inžinjer i odgovorni predstavnik izvođača radova, objašnjava da će građevinci u narednom periodu raditi na završetku tela brane koje je visoko 68 metara, te na završetku desnog preliva, a uslediće i obimne pripreme za početak punjenja novog jezera iza brane.

- Potrebno je još definisati zonu sanitarne zaštite, montirati hidroelektranu i završiti vodozahvatnu kulu - dodaje Jokić.

Dakle, iza brane, na presečenom toku Rzava naći će se novo jezero dugo čak devet kilometara, zapremine 28 miliona kubika vode.

Kada počne sa radom, nova akumulacija obezbeđivaće 1.200 litara vode u sekundi, dok će se vodim, ali i strujom iz hidroelektrane snabdevati više od pola miliona stanovnika zapadne Srbije.

U izgradnju "Svračkova" javno preduzeće "Rzav" je do 2020. investiralo 2,4 milijarde, a potom se iz JP "Srbijavode" ovde "slilo" još 2,8 miliona dinara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EVO ZBOG ČEGA JE SRBINU ODUZETA MEDALJA U PARIZU: Ovaj potez ih otkrio