BRANA I JEZERO KOD ARILJA DO 2027. GODINE: Voda iz Svračkova za pola miliona ljudi

N. J.

26. 08. 2024. u 13:56

Brana i akumulacija Svračkovo na Rzavu kod Arilja, biće završeni do 2027. godine, čime će biti rešen problem vodosnabdevanja za više opština zlatiborskog i moravičkog okruga, a koje ovog leta imaju velike probleme sa nestašicama. Najveći poblem za graditelje predstavljaju težak teren i klizišta koja su sanirana.

БРАНА И ЈЕЗЕРО КОД АРИЉА ДО 2027. ГОДИНЕ: Вода из Сврачкова за пола милиона људи

Foto: V.Ilić

 - Dva velika klizišta sanirana su skoro tri godine. Ugrađeno je 107 šipova dugih i do 32 metra, prečnika 1.5 metara, kako bismo zaustavili brdo i osigurali optočni tunel – ističe Jugoslav Jovanović, inženjer iz Javnog preduzeća „Srbijavode“.

Nenad Jokić, građevinski inžinjer i odgovorni izvođač radova objašnjava, da će građevinci će u narednom periodu raditi na završetku tela brane koje je visoko 68 metara, na završetku desnog preliva, uslediće obimne pripreme za početak punjenja novog jezera iza brane.

- Potrebno je još definisati zonu sanitarne zaštite, montiranje hidroelektrane i završetak vodozahvatne kule – dodao je Jokić.

Iza brane, na presečenom toku Rzava, nači će se novo jezero dugačko 9 kilometara, zapremine 28 miliona kubika vode.

Kada počne sa radom, nova akumulacija će obezbediti 1.200 litara vode u sekundi. Vodim, ali i strujom iz hidroelektrane, snabdevaće se više od pola miliona stanovnika zapadne Srbije.

U izgradnju Svračkova JP „Rzav“ je do 2020. godine investiralo 2.4 milijarde dinara. „Srbijavode“ su potom investirale još 2.8 miliona dinara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EVO ZBOG ČEGA JE SRBINU ODUZETA MEDALJA U PARIZU: Ovaj potez ih otkrio