NJIVE I ŠTALE PRE UČIONICE: Rekovačka poljoprivredno-veterinarska škola funkcioniše i kao ogledno dobro

Z. GLIGORIJEVIĆ

27. 08. 2024. u 17:19

ZAHVALjUJUĆI dvogodišnjoj saradnji Poljoprivredno-veterinarske škole sa Domom učenika iz Rekovca i Instituta za primenu nauke u poljoprivredi, po čemu je ova obrazovna ustanova jedinstvena u Srbiji, formirana su ogledna dobra za proizvodnjiu kupine, maline, jagode i šljive, a - pored dva postojeća, manja - postavljen je i plastenik od 520 kvadrata, u kojem će najesen biti posađeno povrće.

ЊИВЕ И ШТАЛЕ ПРЕ УЧИОНИЦЕ: Рековачка пољопривредно-ветеринарска школа функционише и као огледно добро

Foto:Z.Gligorijević

Pomenuti Institut finansirao je i kupovinu 15 kvalitetnih grla rase holštajn, koje su se sve otelile i u prvoj laktaciji dnevno daju po 30 litara mleka. Škola će, saznajemo, dobiti i još toliko krava simentalske rase, kako bi se ustanovilo koja grla daju više mleka...

- Počeli smo izgradnju savremene staje od oko 500 kvadrata, sa izmuzištem, u kojoj će one biti "na otvorenom". Pripremamo oko četiri hektara zemlje za sadnju raznovrsnog voća, takođe za ogled, za potrebe Instituta i škole, a u planu je još savremena mlekare u kojoj bismo pravili razne tipove sireva za đačku kuhinju - kaže direktor Poljoprivredno-veterinarske škole, Ljubiša Stevanović, najavljujući i uređenje parka u kojem će moći da uživaju svi Levčani.

Nagrade

TOKOM izložbe proizvoda od maline, "Crveno zlato Srbije" u Vrnjačkoj Banji, rekovačka škola dobila je treću nagradu. Sokovima od jabuke i višnje, na ovogodišnjem Međunarodnom poljoprivrednom sajnu pripale su Velike zlatne medalje, med i pekmez od šljiva osvojili su Zlatna odličja, a za kvalitet proizvoda stigle je i povelja iz Novog Sada.

Škola je ove godine upisala četiri odeljenja prve godine, pa ih ukupno ima 14, a pre četiri godine bilo ih je samo devet. Od ukupnog broja učenika, čak 75 odsto čine oni iz Kruševca, Vrnjačke Banje, Trstenika, Stopanje, Kragujevca i čitavog Pomoravlja. Veće je interesovanje i za Dom učenika, sa 120 postelja, u koji su upisana 102 đaka, dok je pre četiri godine u njemu stanovalo samo njih 65.

- Učenici prvog razreda imaju besplatan smeštaj, a uključeni smo u u program "Erazmus plus", zahvaljujući kojem od prošle godine, do 2027, naši đaci besplatno idu na Kipar, a ove godine i u Portugaliju - ponosan je direktor Stevanović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VIŠE SILE SU TU U IGRI! Novak Đoković objasnio Amerikancima kako stoje stvari sa Bogom