NOVA PROMOCIJA DUALNOG OBRAZOVANJA NA TERITORIJI MORAVIČKOG I ZLATIBORSKOG OKRUGA Još tri konkursa za učenje kroz rad

V. ILIĆ

28. 08. 2024. u 18:55

PROF. dr Gabrijela Grujić, v.d. direktorke Kancelarije za dualno obrazovanje i Nacionalni okvir kvalifikacija, u prisustvu gradonačelnika Miluna Todorovića, te direktora srednjih škola iz Moravičkog i Zlatiborskog okruga, u Čaku je predstavila tri konkursa za finansijsku podršku učenicima i poslodavcima uključenim u dualno obrazovanje.

НОВА ПРОМОЦИЈА ДУАЛНОГ ОБРАЗОВАЊА НА ТЕРИТОРИЈИ МОРАВИЧКОГ И ЗЛАТИБОРСКОГ ОКРУГА   Још три конкурса за учење кроз рад

foto gu čačak

- Ovakav vid edukacije zaživeo je i u našem Fakultetu tehničkih nauka, a u septembru otvaramo objekat u Mašinsko-saobraćajnoj školi koji je namenjen dualnom obrazovanju u tekstilnoj industriji. U Mašinsko-saobraćajnoj školi razvijaćemo i metalsku industriju, a započinje i izgradnja velikog Trening centra za srednjoškolce i za odrasle, u koji će država investirati bezmalo tri miliona evra - najavio je prvi čovek Čačka Milun Todorović.

A, uoči početka školske godine, prof., dr Gabrijela Grujić podseća da je Vlada Srbije obezbedila čak 98 miliona dinara za pomenute konkurse. Dva je objavila Kancelarija za dualno obrazovanje i Nacionalni okvir kvalifikacija - za bespovratna sredstva namenjena đacima koji po ovom modelu uče za deficitarna zanimanja, te subvencije poslodavcima za naknade učenicima - a treći konkurs je zapravo javni poziv Ministarstva privrede, vredan 50 miliona dinara, koliko je opredeljeno firmama, za naknade instruktorima, ali i samim učenicima.

Prvi Konkurs učenicima omogućava da im za sve godine školovanja, pored Zakonom propisane naknade, dodatno, iz budžeta Srbije, bude isplaćeno još po 5.000 dinara mesečno... Rok za prijavljivanje škola ističe 20. oktobra.

Drugom je cilj podrška mikro i malim preduzećima da povećaju obuhvat učenika, čime će povećati i mogućnost kvalitativne selekcije za izbor kandidata pri budućim zapošljavanjima. Zainteresovani poslodavci mogu da se jave do 10. oktobra.

Javni poziv Ministarstvo privrede odnosi se na jačanje kapaciteta poslodavaca uključenih u dualno obrazovanje, a bespovratna sredstva mogu da dobiju srazmerno broju učenika završne godine u školskoj 2024/2025, sa kojima imaju zaključen ugovor o učenju kroz rad. Naknada po učeniku ne može biti manja od 17.000 dinara, a rok za prijavljivanje je do 12. septembra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SRPSKA NARKO-TENISERKA: Sa maloletnikom švercovala 8,5 kilograma marihuane, a sada je na suđenju saznala sudbinu