MALIŠANI GLINI PODARILI FORMU: Organizovana dečja radionica grnčarstva u Vranju

Дејан Ристић
Dejan Ristić

31. 08. 2024. u 06:15

KULTURNO-obrazovni centar (KOC) u Vranju organizovao je ciklus radionica grnčarstva u okviru projekta "Grnčarska umetnost u funkciji razvoja kulture i očuvanja nasleđa Vranja". Deca, od 9 do 15 godina, su uz pomoć grnčara izrađivala predmete od gline, koji su potom pečeni, i na kraju oslikavani.

МАЛИШАНИ ГЛИНИ ПОДАРИЛИ ФОРМУ: Организована дечја радионица грнчарства у Врању

Dejan Ristić

- Cilj ovog projekta je promovisanje zanata i prenošenje znanja i veština mlađim generacijama. S obzirom na to da ima dosta zainteresovane dece, planiran je ciklus radionica koji se sastoji od teorijskog i praktičnog dela i posete grnčarskoj radionici gde će polaznici imati priliku da upoznaju i proces pečenja proizvoda koje su napravili - pojašnjava Tatjana Nedeljković iz KOC-a.

I voditelj radionice Ivan Stošić, grnčar iz Vranja koji neguje porodičnu tradiciju izrade predmeta od gline, prve grnčarije izradio je kao dečak. Za grnčarstvo je potrebna veština, mašta i mnogo strpljenja, kaže Stošić.

Poklon

POLAZNICI radionice će predmete koje su izradili, dobiti na poklon nakon izložbe radova koja će biti priređena u narednom periodu, a osim toga sva deca dobijaju kecelje koje nose na radionici i platneni ceger kao uspomenu. Projekat je realizovan pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i Grada Vranja, u organizacije Kulturno-obrazovnog centra Vranje.

- Za izradu, recimo, kuhinjske posude, poput lonca sa drškama i poklopcem, potrebno je dva dana rada. Deci je to zanimljivo, a uvek se na ovakvim radionicama otkrije neki talenat za grnčarstvo - kaže on.

Stošić dodaje da je grnčarstvo kao zanat, danas ugroženo. Do početka sedamdesetih godina prošlog veka u Vranju je bilo desetak grnčarskih radionica, dok ih je sada u celom Pčinjskom okrugu samo četiri ili pet.

I pored toga što mlađe generacije nemaju mnogo prilike ni da vide grnčarske predmete, a kamoli da upoznaju način na koji oni nastaju, interesovanje dece za ovu radionicu je bilo veliko, kažu iz Kulturno-obrazovnog centra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ RAZBESNEO AMERE: Oglasio se i dežurni novakomrzac