VERA U POVRATAK NA OGNJIŠTE: Sveštenstvo i vernici obeležili hramovnu slavu u manastiru Uspenje Presvete Bogorodice u Đakovici

D. Z.

28. 08. 2024. u 15:40

IZ Đakovice iz koje su Srbi proterani okupio se veliki broj vernika da proslavi verski praznik Veliku Gospojinu.

ВЕРА У ПОВРАТАК НА ОГЊИШТЕ: Свештенство и верници обележили храмовну славу у манастиру Успење Пресвете Богородице у Ђаковици

foto privatna arhiva

- Okruženi zidinama manastira Uspenja Presvete Bogorodice, ali isto tako na ovom parčetu raja, na ovoj zemlji okruženi mirisom sveća, ljubavlju naših Đakovčana, koji su se okupili, obeležavamo ovaj veliki praznik. Ja sam ovde da, našoj mati Joanikiji koja je čuvar ognjišta Đakovčana u ovoj svetinji i divnim ljudima koji su se okupili u svom voljenom gradu iz koga su silom proterani, a koji ih opet, svake godine okuplja, u ime direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju čestitam ovaj veliki praznik - poručila je Milena Parlić iz Kancelarije za KiM povodom manastirske slave Uspenja Presvete Bogorodice u hramu u Đakovici.

Ona je poručila da će, sve dok je srpske ruke koja pali sveću i dok se okreće slavski kolač ovaj grad i druge sredine u kojima je nažalost sve manje Srba - ipak ostati naše. U manastiru u kojem boravi jedino igumanija Joanikija, koja čuva tragove srpstva u gradu u kojem je do 1999. godine živelo 12.500 Srba, povodom manastirske slave okupio se veliki broj raseljenih Srba.

Praznik slavili i u Gračanici

LITURGIJOM koju je uz sasluženje monaštva i sveštenstva služio mitropolit raško-prizrenski Teodosije i sečenjem slavskog kolača obeležena je i manastirska slava i u manastiru Gračanica.

- Hram koji je podigao naš najveći ktitor kralj Milutin posvetio je Uspenju Presvete Bogorodici i danas ovde u Gračanici molimo Presvetu Bogorodicu i Gospoda da nam podare blagoslov, međusobnu ljubav i mir našim dušama i to je ono što je najvažnije - kazao je vladika Teodosije.

- Ne odustajemo od obilaska naše svetinje, ali ni od povratka.Daće Bog i Presveta Bogorodica da se raseljeni vrate svojim ognjištima od kojih je nažalost većina ili porušena ili uzurpirana. Ali ovo je naša zemlja o čemu svedoči ova svetinja, grobovi naših predaka od kojih je većina kao i naših domova porušena, ali se molimo Bogu da nam da snage i mogućnosti da obnovimo i domove i svetinje. Gotovo niko od Srba u Đakovici nije otuđio ni svoje kuće ni imanja - poručili su raseljeni, čijem se dolasku najviše obradovala Dragica Gašić, jedina povratnica u ovom gradu.

I dok ističe da je posle operacije pet meseci bila na oporavku u centralnoj Srbiji i da je po povratku u svoj stan "dočekao" polomljen prozor, kao i da su usledile pretnje Albanaca, Dragica kaže da je neće zaplašiti niti naterati da ode iz svog doma.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREĆI SVETSKI RAT ZBOG NAPADA NA KURSK Hitno se oglasio Kremlj o izjavi Donalda Trampa