U KRAGUJEVCU PREDSTAVLJENI DRŽAVNI KONKURSI ZA PODRŠKU DUALNOM OBRAZOVANJU: Učenicima na smerovima za deficitarnih zanimanja još po 5000 dina

V .H.

28. 08. 2024. u 18:37

Privrednicima i školama iz Šumadijskog i Raškog upravnog okruga Kancelarija za dualno obrazovanje i Nacionalni okvir kvalifikacija u Kragujevcu predstavila je Konkurs za dodelu bespovratnih sredstava u školskoj godini koja počinje, namenjen dualnom obrazovanju u trogodišnjim i četvorogodišnjim srednjim školama.

У КРАГУЈЕВЦУ ПРЕДСТАВЉЕНИ ДРЖАВНИ КОНКУРСИ ЗА ПОДРШКУ ДУАЛНОМ ОБРАЗОВАЊУ: Ученицима на смеровима за дефицитарних занимања још по 5000 дина

Foto: V .H.

Konkursi su namenjeni i učenicima koji se školuju na dualnim obrazovnim profilima za deficitarna zanimanja i poslodavcima zainteresovanim za subvencionisanje dela naknade za učenje kroz rad.

- U celoj Srbiji promovišemo uslove tri konkursa za koje je Vlada RS i Ministarstvo privrede opredelilo 98 miliona dinara. Sredstva će se ravnopravno raspodeliti učenicima i privrednicima.

 Prvi konkurs se odnosi na stipendiranje učenika koji su se opredelili za deficitarna zanimanja, a koja smo za ovu godinu mapirali sa partnerima, Privrednom komorom Srbije, Ministarstvom privrede i Nacionalnom službom za zapošljavanje, a njih je 28 u trogodišnjem i četvorogodišnjem školovanju- rekla je prof. dr Gabrijela Grujić, v.d. direktora Kancelarije za dualno obrazovanje i Nacionalni okvir kvalifikacija.

Foto: V .H.

Prof. dr Gabrijela Grujić 

Učenici, njih 1800 koji su se opredelili za deficitarna zanimanja dobijaće 5000 dinara tokom devet meseci, koliko traje školska godina i to preko zagarantovane sume koja je 70% od minimalne cene rada koju daje privreda tokom  celog ciklusa svog školovanja. Ovaj konkurs traje do 20.oktobra.

Drugi konkurs koji je predstavljen u Kragujevcu odnosi se na podršku privredi, mikro i malim preduzećima koja sa učenicima druge godine školovanja potpisuju ugovore o učenju kroz rad. Njih će država subvencionisati do 50% za sve učenike koji su se ove godine opredelili za deficitarna zanimanja. Konkurs je aktuelan do 10. oktobra.

Za treći konkurs, koji traje do 12.septembra, uz  podršku Ministarstva privrede i Vlade RS opredeljeno je 50 miliona dinara za mikro, mala i srednja preduzeća. Namenjen je svim učenicima dualnog obrazovanja u završnim razredima i instruktorima.

 Nadamo se, poručila je prof. dr Gabrijela Grujić da će sva sredstva koje je Vlada RS opredelila  biti uspešno realizovana, čime ćemo pokazati  da smo na dobrom putu i da jedna zdrava platforma, koja obrazuje učenike za tržište 21. veka, može da podrži većinu preduzeća koja žele da učestvuju u sistemu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VIŠE SILE SU TU U IGRI! Novak Đoković objasnio Amerikancima kako stoje stvari sa Bogom