KONKRETAN PREDLOG ZA UNAPREĐIVANJE POLOŽAJA OsOBA sA INVALIDITETOM U SOMBORU Osam udruženja traži - Savet

J. L.

03. 09. 2024. u 12:14

PREDSTAVNICI osam udruženja koja okupljaju osobe sa invaliditetom predali su gradskom rukovodstvu inicijativu kojom predlažu osnivanje Saveta za unapređenje položaja njihovih članova. Kako je predloženo, ovo telo - koje bi trebalo da funkcioniše u okviru Kabineta gradonačelnika Sombora - omogućilo bi veće učešće osoba sa invaliditetom u donošenju odluka koje utiču na njihov kvalitet života.

КОНКРЕТАН ПРЕДЛОГ ЗА УНАПРЕЂИВАЊЕ ПОЛОЖАЈА ОсОБА сА ИНВАЛИДИТЕТОМ У СОМБОРУ   Осам удружења тражи - Савет

foto: privatna arhiva

Predstavnici "Ahondroplazije Srbije", Udruženja za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama, MUPIK Bačke, udruženje obolelih od multiple skleroze "Zapadna Bačka", udruženje za podršku osobama sa autizmom "Maslačak", društva invalida za cerebralnu i dečju paralizu "Sombor", lokalnog Udruženja slepih i "Somborskog edukativnog centra" ističu da oko 15 odsto svetske populacije živi sa nekim oblikom invaliditeta, dok u Srbiji taj broj prelazi 800.000.

- Pristupačnost i zapošljavanje su najveći problemi sa kojima se suočavamo, a Savet je zamišljen kao gradsko telo koje bi trebalo da čine predstavnici udruženja osoba sa invaliditetom, sa ključnom ulogom u praćenju sprovođenja kako lokalnih, tako i nacionalnih politika na ovu temu - objašnjava Milan Grahovac, predsednik nacionalnog udruženja "Ahondroplazija Srbija", ukazujući da bi to bio i veoma važan iskorak ka omogućavanju ravnopravnog učešća osoba sa invaliditetom u političkom i javnom životu, bez kojih nema prave društvene participacije.

Kao stalno radno telo gradskog veća, Savet bi trebalo da podstiče kontinuiranu saradnju sa institucijama i udruženjima osoba sa invaliditetom, dok će kroz međusektorsko delovanje doprinositi i rešavanju socijalnih, zdravstvenih, obrazovnih, kulturnih i drugih pitanja od značaja za ovu populaciju.

- Još jedna od važnih uloga Saveta biće kontinuirano prikupljanje i analiziranje statističkih podataka, što će omogućiti bolje razumevanje njihovih potreba i problema, kao i informisanje o planiranju i sprovođenju relevantnih politika. Osnivanjem Saveta, lakše ćemo uspostavljati saradnju sa sličnim telima u drugim gradovima i opštinama, čime će se formirati uporedna slika o položaju osoba sa invaliditetom u oblasti socijalne zaštite - zaključuje Grahovac.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NOVA RADNA MESTA I DUGAČAK SPISAK BENEFITA: Sve o uslovima koje nudi kompanija Mercator-S